юни 21, 2024

Motosport.bg

Мото новини от последните минути

Отборът на Monster Energy Yamaha Rally е готов да стартира в рали Дакар 2021

Екипът на Monster Energy Yamaha Rally  започва 2021 г., фокусиран върху успеха в най-тежкото изпитание – рали Дакар. За първи път в историята си тимът ще стартира в рали Дакар с петима състезатели. Оформя се страхотен състав от опитни и решителни пилоти. Всички погледи ще бъдат насочени към Адриен Ван Беверен, Франко Кайми, Андрю Шорт, Рос Бранч и Джейми Маккани, когато и петимата поемат по едно от най-трудните ралита в света.

Остават само четири дни до старта на рали Дакар през 2021 г. Всички членове на екипа са напълно подготвени за предстоящото предизвикателство. Осъзнавайки трудните дни, които предстоят, всеки пилот застава на старта с големи надежди и с опит, необходим за осигуряване на силен резултат в пустинята.

Водещ в отбора е опитният французин Адриен Ван Беверен.

Напълно е фокусиран върху мечтата си да спечели рали Дакар. Особено след като прекара началото на 2020 г., възстановявайки се от операция. Той наскоро прекара голяма част от есента и началото на зимата в Дубай, за да се запознае със същите условия в пустинята, пред които ще се изправи в ралито през януари. Той се чувства силен и готов за езда, особено след като направи добро представяне в рали Хейл. Сега Ван Беверен е настроен да победи в рали Дакар, тъй като е в може би най-добрата си форма досега.

Франко Кайми беше постоянна заплаха за влизане в топ пет в етапите на рали Дакар през 2020 г.

В крайна сметка 32-годишният пилот се класира на осмо място, за да изравни на най-добрия си резултат в кариерата от 2017 г. След това Франко се завърна в родината си Аржентина. След кратък период на възстановяване, той насочи вниманието си към състезанието за 2021 г. Сега, след месеци специално фокусирани тренировки, Кайми е уверен в утвърждаването си като претендент за титлата.

Откакто се присъедини към рали екипа на Monster Energy Yamaha през март 2020 г., Андрю Шорт прекара голяма част от годината в езда в пустинята Невада.

Така се запозна напълно с неговата рали машина Yamaha WR450F. След месеци тренировки той дебютира в състезанието с отбора на рали Андалусия в Испания. Той постигна положителен резултат. Шорт се приспособи към новия си отбор и да доразви настройките на мотоциклета си спрямо своя стил на каране. Гледайки напред, Андрю се позовава на опита си от предишни ралита Дакар, за да формира солидна състезателна стратегия, насочена към състезанието през 2021 г.

Подобно на съотборниците си Франко Кайми и Андрю Шорт, Рос Бранч прекара голяма част от тренировките си през 2020 г., изминавайки безброй километри на борда на Yamaha WR450F Rally в родината си в Ботсвана.

Работейки за по-нататъшно усъвършенстване на уменията си в пътната книга, той вече е въоръжен с пълната подкрепа на Monster Energy Yamaha Rally Team. Рос е готов да се състезава в 43-то издание на Дакар. Бранч иска да използва чистата си скорост, за да осигури постоянно високи резултати в етапите. 34-годишният пилот се стреми към топ 10 в общото класиране.

Най-младият ездач в отбора е на 26 години – Джейми Маккани.

Той е добре подготвен, защото това ще бъде второто му рали Дакар. Все още е много нов в тази дисциплина. Пилотът от Ман направи дебют в Дакар преди по-малко от година, правейки положителни стъпки с напредването на състезанието. Към края на двуседмичната надпревара Джейми се радваше на бърз прогрес. Той постигна най-доброто си класиране на етап 11 с 6-о място. Резултат, който му помогна да заеме 15-то място в крайното класиране. Със спечеления ценен опит и с повече време, прекарано в работата по настройката на своят Yamaha WR450F Rally, Маккани е уверен, че ще подобри дебютния си резултат.Ралито Дакар през 2021 г. започва в пристанищния град Джеда на 3 януари и ще измине повече от 7500 км, преди да завърши на същото място на 15 януари.