юни 21, 2024

Motosport.bg

Мото новини от последните минути

Отказват писта Серес! Маршавелов, Влъчков и Лишев са шампиони

Писта Диамо, организирана на гръцкото трасе в Серес от благоевградския автомобилен клуб, отпада от календара. Това съобщи сайта rallyxpress. Състезанието  трябваше да бъде на 14 и 15 ноември, но отпада. Промяната потвърди и председателят на Комисия Затворен маршрут Валентин Бонев.

Така вече са ясни трима от шампионите в четирите серии. Това са Константин Маршавелов (К-2 рейсинг) в серия Макси, съотборникът му Иван Влъчков в серия Туринг и Иван Лишев (Диамо) в серия Лада. Косьо и Иван защитават титлите си с по три победи този сезон. Лишев пък си връща титлата от 2018 г., с 4 първи места, която му бе отнета от Огнян Патенов миналата година.

Така до края на шампионата остава още един кръг, в който трябва да се реши титлата в серия Спорт. Последния старт ще бъде на писта Бургас точно на Никулден. Според главния организатор и директор на състезанието Радко Петров, надпреварата е гарантирана на 100%.

Отказът от гръцкия вариант в българския пистов шампионат е за втора поредна година.

Причината е ясна – пандемията от COVID-19 и  рестрикциите за пътуване до Гърция с изискване на PCR-тест.  Състезанието на Серес се прави от шефа на АСК Диамо – Георги Стоянов почти 10 години. Само маршалите по трасето са 22. Като прибавим и други служебни лица – времеизмерване, ръководство и др., разходите само за PCR-тестове са над 4000 лв. Разходът не само е голям, но и напълно излишен, като се има предвид усложненият граничен контрол.

Отборите – пилоти и механици също ще трябва дават излишно пари между 500 и 1000 лв. за тестове. Много ще предпочетат да не пътуват до Гърция. Зрители също едва ли ще има. Нека не забравяме, че и Българската федерация по мотоциклетизъм отмени два старта от BMU европейския и националния шампионати на писта по същата пандемична причина. Те също трябваше да са на писта Серес.

Ситуацията с PCR-тестовете означава също, че ако има публика, тя ще е десетина-двайсет местни хора, а едва ли ще се намерят български фенове, които да пътуват за Серес в средата на идния месец.

Източник rallyxpress

Снимки Курти Куртев