април 14, 2024

Motosport.bg

Мото новини от последните минути

Отложиха състезанията от MotoGP в Аржентина и САЩ

Надпреварите за Гран При на Аржентина и Гран При на Америка, които трябваше да са съответно втори и трети кръг за сезона в клас MotoGP бяха отложени заради пандемията от коронавирус, това обявиха организаторите на шампионата Dorna Sport.

Двете състезания трябваше да се проведат съответно на 11 и 18 април, като вместо това организаторите добавиха втори старт в Катар на 4 април, както и този за Гран При на Португалия, което за втора поредна година бива добавено в календара заради пандемията. Надпреварата на „Портимао“ ще се проведе на 18 април. В съобщението на Dorna не се споменават потенциални нови дати за надпреварите на „Рио Хондо“ и „Пистата на Америките“, тъй като за да може да се намери място за тях, ще трябва да бъдат направени допълнителни размествания в календара.

Така сезонът в MotoGP ще започне по план на 28 март с Гран При на Катар, след което ще се проведе и Гран При на Доха, което също ще се проведе на изкуствено осветлени. След двата старта в Близкия изток, керванът ще се завърне в Европа, където ще остане до края на септември месец, след което ще се проведат и четирите състезания в Азия и Океания (Япония, Тайланд, Австралия и Малайзия). Шампионатът ще завърши отново на Стария континент с Гран При на Валенсия на пистата „Рикардо Тормо“ на 14 ноември.

Друга промяна, която бе обявена днес от Dorna е премахването на състезанието, което трябваше да се проведе между Гран При на Финландия и Гран При на Австрия през лятото, но неговият домакин така и не бе определен. През последните години, тази дата традиционно се заемаше от Гран При на Чехия, но организаторите на надпреварата на „Бърно“ и Dorna така и не успяха да постигнат ново споразумение.