май 19, 2024

Motosport.bg

Мото новини от последните минути

Официално: Алекс Ринс сменя Морбидели в Ямаха

Алекс Ринс ще смени Франко Морбидели в заводския тим на Ямаха в MotoGP, като трансферът ще стане факт за началото на сезон 2024 в световния шампионат. Новината беше съобщена официално днес от Ямаха.

Морбидели кара с подкрепата на Ямаха от 2019 година, като през 2020 стигна до вицешампионската титла в MotoGP, в средата на 2021 беше повишен в заводския тим на японския производител, но оттогава насам има проблеми с формата.

От известно време насам в MotoGP вървят слухове, че Ринс, който кара за клиентския тим на Хонда – LCR, може да смени Морбидели, но нито една от страните не беше коментирала информацията. Ринс премина в LCR, след като Сузуки се оттегли от MotoGP в края на миналата година, този сезон той донесе единствената победа на Хонда за сезона – в Остин, но постоянно се оплаква от липсата на подкрепа от страна на японската марка. Няколко анализатори предупредиха Хонда, че производителят не подхожда правилно към Ринс и може да го загуби, но това не доведе до промени.

Смяташе, че договорът на Ринс с Хонда е за 2 години, но също така явно в него има клауза, която позволява предсрочното му прекратяване ако той получи оферта да кара за заводски отбор.

Според motorsport.com, от Ямаха са предложили на Ринс договор за 1 година още преди лятната пауза и той е подписал, но японците са го помолили да не разгласява новината, за да може тимът да информира Морбидели, че той ще бъде освободен в края на сезона.

Ринс е със счупен крак от Гран При на Италия на “Муджело” и ще пропусне и подновяването на сезона в MotoGP този уикенд на “Силвърстоун”, където ще го смени Икер Лекуона.

Снимки: Gettyimages

Източник: Sportal.bg