май 19, 2024

Motosport.bg

Мото новини от последните минути

Официално: Променят формата на MotoGP в средата на сезона

На свое онлайн заседание Гран При Комисията на MotoGP взе решението от Гран При на Великобритания следващия месец да има една лека промяна във формата на състезателните уикенди в кралския клас. Промяната няма да бъде свързана с реда на провеждане на отделните сесии или с тяхната продължителност, а с тяхната тежест.

Тази промяна с прави по молба на пилотите, които не бяха привърженици на идеята да рискуват максимално, за постигането на възможно най-добър резултат още в първата тренировка в петък. Това намаляне на периода, в който пилотите трябва да бъдат максимално агресивни би трябвало да доведе до намаляване на броя на паданията и съответно броя на контузиите в MotoGP. В първите осем кръга за годината нямаше нито един случай, в който всички титуляри да застанат заедно на стартовата решетка, независимо дали става дума за спринт, или основно състезание.

По време на уикенда за Гран При на Нидерландия, която предшестваше лятната пауза, се появи информация, че тази промяна не е била приета от отбора на Дукати. Изглежда обаче шефовете на италианския производител са променили своята позиция след допълнителни разговори със своите пилоти и с шефовете на MotoGP.

След това решение състезателните уикенди в MotoGP до края на годината ще изглеждат по следния начин: 

Петък сутрин:
Свободна тренировка 1 – 45 минути

Петък следобед:
Тренировка – 60 минути, важи за Q2

Събота сутрин:
Свободна тренировка 2 – 30 минути
Квалификация 1 – 15 минути
Квалификация 2 – 15 минути

Събота следобед:
Спринт

Неделя сутрин:
Загрявка – 10 минути

Неделя следобед:
Състезание

Източник: Sportal.bg