май 19, 2024

Motosport.bg

Мото новини от последните минути

Официално: Стефано Доменикали сменя Чейс Кери като CEO на Формула 1

February 4, 2020, Assago, Milano, Italia: Foto Claudio Grassi/LaPresse.4 febbraio 2020 Assago (MI) Italia .sport .basket .AX Armani Exchange Olimpia Milano vs ALBA Berlino - Turkish Airlines Eurolega 2019/2020 - Mediolanum Forum..Nella foto: Stefano Domenicali (AD Lamborghini)..Photo Claudio Grassi/LaPresse.February 4, 2020 Assago (MI) Italy.sport.basket .AX Armani Exchange Olimpia Milan vs ALBA Berlin - Turkish Airlines EuroLeague 2019/2020 - Mediolanum Forum..in the pic: Stefano Domenicali (Credit Image: © Claudio Grassi/Lapresse via ZUMA Press)

Стефано Доменикали се връща във Формула 1. Бившият шеф на Ferrari става новият CEO и президент на Ф1, като заменя на поста Чейс Кери.

Кeри планираше да се оттегли от поста си на изпълнителен директор в края на сезон 2020. Сега поема ролята на неизпълнителен председател на Ф1. Изненадващото завръщане във Ф1 за Доменикали официално обявена от Liberty Media и Формула 1 преди Гран при на Русия този уикенд.

Доменикали изпълняваше ролята на главен изпълнителен директор на Lamborghini.

Той каза: „Развълнуван съм да се присъединя към Формула 1. Този спорт винаги е бил част от живота ми. Роден съм в Имола и живея в Монца. Останах свързан със спорта чрез работата си в комисията на ФИА. Очаквам с нетърпение да се свържа с отборите, организаторите, спонсорите и много партньори във Формула 1. Ще продължим да движим бизнеса напред. Последните шест години в Audi и Lamborghini ми дадоха по-широка перспектива и опит, който ще внеса във Формула 1.“

След като Liberty Media взе Формула 1 през 2017 г., Кери изигра важна роля за създаването на много нови технически и финансови разпоредби. Той накара всички 10 екипа да се съгласят на новото споразумение Конкорд и да работят по промените в календара за 2020 г. на фона на прекъсване причинени от пандемията на коронавируса.

Кери каза: “За мен беше чест да ръководя Формула 1, истински глобален спорт с с дълга 70-годишна история. Гордея се с екипа, който не само премина през изключително предизвикателната 2020 г. Уверен съм, че сме изградили здравата основа за бизнеса, който ще расте в дългосрочен план. На мен ми хареса да работя с екипите, ФИА и всички наши партньори. Очаквам с нетърпение да продължа да участвам и да подкрепям Стефано, докато той поема волана.”

Президентът и главен изпълнителен директор на Liberty Media Грег Мафеи отдаде почит на напускащия Кери: „Чейс свърши феноменална работа, ръководейки Формула 1. Той събра първокласна търговска и спортна организация, която има дълъг списък от постижения.

В това се разширяването на привлекателността на спорта, увеличаване на дигиталното му присъствие, установяване на нови технически регламенти, осигуряване на ограничение на разходите за първи път и достигане на нов повече справедливо споразумение Конкорд с екипите. Както винаги, той беше страхотен партньор и с нетърпение очаквам неговия продължителен съветник в новата му роля на неизпълнителен председател.

Радваме се да приветстваме Стефано Доменикали като президент и главен изпълнителен директор на Формула 1. Стефано има богата опит и принос на успеха във Формула 1 на Ferrari и в автомобилната индустрия в Audi и Lamborghini.“