юни 23, 2024

Motosport.bg

Мото новини от последните минути

Пилотите от Формула 1 искат промяна на системата за наказателни точки

Редица пилоти от Формула 1 поискаха преразглеждане на системата за наказателни точки. Някои като Логан Сарджънт и Серхио Перес се изказаха остро към настоящата система и се надяват тя да бъде променена възможно най-скоро.

Всеки инцидент се разглежда от стюардите на ФИА. Те решават дали даден пилот да бъде наказан или той да се размине само с глоба или порицание. В някои случаи освен санкции се присъждат и наказателни точки. Натрупването на 12 точки за период от 12 месеца води до забрана за участие в едно състезание.

До момента никой пилот не е бил отстраняван от надпревара заради събиране на 12 наказателни точки. Най-близо до това нещо е Кевин Магнусен. Пилотът на Хаас събра общо 10 наказателни точки след последните инциденти с негово участие в Маями.

„Мисля, че моето наказание [в Китай] беше изключително разочароващо. Наказанието е едно нещо. Да получиш наказателни точки за този случай беше малко като шега. Мисля, че през уикенда се случват много по-лоши неща, за които просто те порицават”, бе един от коментарите на Логан Сарджънт.

„Мисля, че и без това наказанията са сурови. Понякога вече си плащаш последствията за това и преди да добавим още наказателни точки. Като се има предвид, че сега имаме повече състезания, това е нещо, което определено трябва да се преразгледа“, каза пък Серхио Перес.

gong.bg