април 14, 2024

Motosport.bg

Мото новини от последните минути

Пилоти от MotoGP тестват новата Aprilia RS 660

Дни преди втория старт от MotoGP на Мизано миналия уикенд, състезателите на Aprilia Racing бяха на пистата. Те бяха изключителни тестови пилоти на дългоочакваният мотоциклет Aprilia RS 660. Новия спортен мотоциклет със среден обем ще влезе производство от октомври.

Алейш Еспаргаро, Брадли Смит и Лоренцо Савадори със сигурност не искаха да пропуснат шанса да пробват един от най-очакваните мотори през сезона.

Бяха необходими само няколко обиколки, за да могат тримата да изразят единодушно мнение: RS 660 е поредният шедьовър на Aprilia по отношение на качеството на архитектурата на шасито и производителността на двигателя. Мотоциклетът е също толкова забавен да се кара по улиците всеки ден, както и на пълна газ по пистата.

Еспаргаро каза: „Моторът е изключително стабилен, двигателят наистина е много мощен. Харесах много функцията за бърза смяна на предавките.“

Усмихнат Брадли Смит коментира: „След първите два завоя вече имате пълна увереност в машината. Невероятно е как можете веднага да свикнете и да дадете пълна газ.” Лоренцо Савадори добави: „Повече от всичко бях изумен от комфорта. Открих спортен байк, който беше неочаквано удобен.”

RS 660 бележи началото на нова ера за Aprilia. Това е първият модел от новото поколение леки и високопроизводителни мотоциклети със среден обем.

Те са поддържани от електрониката и технологиите на отдела Aprilia Racing. Aprilia RS 660 е отговорът на търсенето на новите поколения мотоциклетисти за забавен, лесен за каране байк, способен да вълнува както на пътя, така и един ден на пистата, да интерпретира спортната концепция, базирана на нови стандарти, фокусирайки се на изключителното съотношение тегло/мощност от 169 кг за 100 к.с.

Новата алуминиева двойна рамка използва двигателя като носещ елемент. Това е отличен пример за пословичната способност на Aprilia да изгражда превъзходна архитектура на шасито.

Aprilia RS 660 е изградена около нов двигател – компактен и лек двуцилиндров редови, с двоен горен разпределителен вал и 4 клапана на цилиндър.

Двата цилиндъра са от предната част на агрегата от 1100 куб. см V4. Моторът е състезателен, но може да се кара както в ежедневното, така и пистата. За спортното каране са активния APRC електронен и контрол, с високи  усъвършенствани оперативни стратегии, благодарение на използването на електронния ускорител Ride-by-Wire и шестстепенната платформа.

Бордовата електроника се допълва от пет режима на каране, предназначени да увеличат максимално изживяването при езда. Дори при изключително различните условия на употреба, усъвършенстваната система на ABS в завои дигиталният цветен TFT дисплей.

Aprilia RS 660 ще се предлага и с двигател с мощност 95 к.с., който може да бъде намален по мощност, идеален за начинаещи мотоциклетисти.