май 25, 2022

Motosport.bg

Мото новини от последните минути

Пирели иска да остане във Формула 1

Италианската компания Пирели иска да остане доставчик на гуми във Формула 1 и след края на настоящия договор, който е до края на 2024 година, но решението за това ще е на ФИА. Италианците са единствен доставчик на гуми във Формула 1 от 2011 година, когато напусна Бриджстоун и вече е на второ място по победи в историята на световния шампионат след Goodyear.

Шефът на Пирели за Формула 1 Марио Изола потвърди, че компанията ще участва в конкурса за доставчик на гуми за 2025 и следващите сезони.

“Окончателното решение за това не е в наши ръце, но ние сме щастливи, че участваме във Формула 1 и искаме да продължим – обясни Изола. – Имаме договор до края на 2024, но за следващия период ФИА ще организира конкурс и тепърва предстои да видим какво ще се случи.”

Изола допълни, че очаква конкурсът да е в средата на следващата година, като процесът по избора няма да се промени.

“Това означава, че който спечели конкурса, в края на следващата година ще има една година на разположение, за да се подготви за сезон 2025”, допълни Изола.

Според него, Пирели иска да участва в дискусията за развитието на спорта в близко бъдеще, без значение дали ще остане в спорта.

Пирели вече започна тестове на гумите за 2023 година, като в изпитанията на “Имола” във вторник караха няколко пилоти, а Естебан Окон от Алпин завърши деня с най-много обиколки – 124. Заедно с него караха Гуаню Джоу (Алфа Ромео), Роберт Кубица (Алфа Таури) и Пиер Гасли и Юки Цунода (Алфа Таури). Пилотите на Ферари Шарл Леклер и Карлос Сайнц също трябваше да участват в този тест, но това не се случи.

Следващите изпитания за гумите за 2023 година ще са на “Муджело” на 24 юни, като там ще участват останалите отбори във Формула 1.