май 24, 2024

Motosport.bg

Мото новини от последните минути

Пистарите мотористи стартираха шампионата с… рисунки

Броени дни остават до първите два кръга от пистовия мотоциклетен шампионат –  национален и BMU. Той стартира тази събота и неделя (22-23 май) на пистата в летищен комплекс „Долна митрополия“. Няколко от най-добрите наши пистови пилоти дори вече стартираха, но с… рисунка на трасето край Плевен.

Това стана на пресконференция на Българската федерация по мотоциклетизъм днес, преди откриването на пистовия шампионат. Михаил Иванов, който отговаря за пистата в УС на БФМ, представи новите партньори на федерацията. Всеки един от тях имаше свой представител: Десислава Иванова от WINBET, Николай Богданов от Shell България и Росен Христов от VIVACOM. Всички те изразиха задоволството си, че ще работят съвместно с БФМ за развитието на мотоциклетния спорт у нас.

От страна на състезателите присъстваха: най-малкият Мартин Найденов, който ще кара в SSP 300, Васил Кичуков – в SSP 600, Иван Грозев – Доксата в SBK 1000, Милен Георгиев в SBK 1000 и Александър Тодоров в SSP 600. Всеки от тях трябваше да нарисува конфигурацията на трасето в Долна Митрополия. Като че ли най-точен бе в графиката бе Милен. Поне така го определи журито – Мишо Иванов. Доксата пък докара плевенското трасе да прилича на испанската легендарна писта Херес…

След рисуването, пилотите дадоха и прогнози за шампионите съответно в SSP 600 и SBK 1000. Ето кой какво определи: Доксата – Васил Кичуков и себе си, Милен – Петър Петров и Мартин Чой, Кичуков – Пламен Петров и Мартин Чой, Мартин Найденов – Александър Александров и Милен Георгиев.

На трасето в долна Митрополия тази година ще има три състезания, всяко с по две състезания – събота и в неделя. Тази рецепта бе изпробвана още преди пандемията с Covid-19, и са оказа добра. Един уикенд – два кръга. Михаил Иванов каза, че ще има промени в инфраструктурата на пистата. Целта е да има елементарна трибуна за зрители.

Другата цел е да се стимулират клубовете да работят с децата.  Там трябва да се създадат школи, където да се обучават деца, към които да се събуди интереса към мотоспорта. Само така той може да се развива, той като на място на сегашните пилоти трябва да израснат нови.

Друг голям приоритет на БФМ е да се изгради писта за мотоциклетни състезания. Това са си поставили за задача всички от федерацията, заедно с новия председател Ангел Траков. Намеренията са до края на мандата им,  да е започнало изграждането на такова съоръжение.

Снимки: LAP.bg