юни 21, 2024

Motosport.bg

Мото новини от последните минути

Писта Бургас: Победа на Пламен Камбуров, двама шампиони започват с успех

Пламен Камбуров (АСК ЛВ-Авто рейсинг) с Mitsubishi Lancer Evo 9 бе най-бързият пилот на писта Бургас – първи кръг от националния шампионат на затворен маршрут. Той спечели победата в серия Макси. Само двама от шампионите започнаха шампионата с победа – в серия Спорт Йордан Методиев (АСК Дианел Рейсинг) с Honda Civic и Иван Лишев (АСК Стара Загора) в серия Лада. Първи в Туринг стана Кольо Карастоянов  (КА-2 рейсинг) с Honda Civic. Във всяка серия обаче състезанията бяха напрегнати, интересни и пълни с обрати.

При най-мощните автомобили в Макси от първа позиция стартира шампиона Константин Маршавелов (КА-2 рейсинг) с Mitsubishi Lancer Evo 10 и поведе.

След него се нареди Румен Киров (АСК Старт-М Криводол) със Subaru Impreza. Но на старта с изключителна атака то 4-а позиция напред се измъкна Пламен Камбуров. Той вчера имаше проблем със скоростната кутия, но днес направи светкавична атака и изпревари Киров, за да се лепне зад Маршавелов.

Двамата правеха собствено състезание, но в 4-ата обиколка Пламен атакува Косьо в обратния завой от вътрешната страна. Маршавелов отвори повече завоя и Пламен майсторски се промуши, за да поведе колоната. Малко по-късно бе показан флаг за разлято масло на пистата. Маршавелов намали темпото. Същото направи и камбуров, но вече като лидер. Пламен непрекъснато увеличаваше разликата за да финишира първи. Маршавелов остана втори, а трети на подиума се качи Румен Киров.

След две рестартирания и катастрофи в серия Туринг, победител стана  Кольо Карастоянов  (КА-2 рейсинг) с Honda Civic.

Това бе втора победа на писта на Карастоянов след успеха му в София миналата година. На подиума му асистираха най-възрастният пилот на пистата, но млад по дух и неостаряващ Стоян Апостолов (АСК Елена Тийм) с Honda Civic, а трети бе съотборникът му Симеон Кандаров със същия автомобил.

Състезанието започна с катастрофа. На старта заелият втора позиция Косьо Йорданов (GREEN FOX MOTORSPORT) с Renault Megane не можа да потегли и в него се удари  съотборникът му нареди Димитър Кондев с Renault Clio. Двамата пилоти отпаднаха и на  организаторите се наложи да рестартират надпреварата. Приложена бе нова стартова процедура.

След новия старт, отново поведе неизменният шампион в серия Туринг Иван Влъчков (КА-2 рейсинг) с Honda Civic. В същото време фалстарт направи Стоил Неков (АСК Елена Тийм) с Honda Civic. Влъчков дръпна напред и водеше с огромна преднина. Но това бе само за три обиколки. След обратния завой, той изведнъж спря с повреда. Това ме се случва за втори път след миналата  година в София.

Наложи нов рестарт, този път летящ. Веднага поведе Карастоянов, а след него се нареди Стоил Неков, но той трябваше да бъде наказан за фалстарта.  Катастрофира Деян Георгиев с Opel Astra се удари челно в мантинелата, а за да не го удари, Илия Бояджиев се завъртя. И така втори стана Стоян Апостолов. Трети се класира Симеон Кандаров.

Шампионът в серия Спорт Йордан Методиев (АСК Дианел Рейсинг) с Honda Civic започна сезона с победа.

Втори финишира Александър Антов (GREEN FOX MOTORSPORT) също с Honda Civic, който отново имаше проблеми със скоростната кутия. Драмата за Сашо обаче тепърва предстоеше. След финала срещу него бе подадена контестация и след премерването на колата му от техническата комисия са оказа, че тя е по-лека с шест килограма. Така Сашо Антов бе декласиран.

Второто място зае, вицешампиона от миналата година Александър Димитров – Пъчката (GREEN FOX MOTORSPORT) също с Honda Civic.  Трети, със същия автомобил стана един от бившите шампиони в тази серия Симеон Симеонов (АСК Стара Загора), който де докопа на подиума заради декласирането на Антов. Четвърти стана  пилотът на АМК Хасково Иван Бакърджиев с Peugeot 106. Това е едно от най-добрите класирания на хасковлията досега.

В серия Лада победата спечели шампионът Иван Лишев (АСК Стара Загора).

Той не загуби нито една от сериите. Бе първи в двете квалификационни сесии и в състезанието. Втори се класира Дончо Дончев (GREEN FOX MOTORSPORT) на 23 секунди. Трети стана вицешампионът от миналата година Евгени Семерджиев (АСК Стара Загора). Извън подиума остана Крум Крумов от Жико-моторспорт, за когото това е най-доброто класиране до момента в тази серия.

Снимки Асен Илиев и Архив