декември 2, 2023

Motosport.bg

Мото новини от последните минути

Писта „София 2022” се връща под Бояна

Връщането на състезанието по уникалното трасе, което е само с десни завои е нещо, за което БФАС се бори от много време насам, заяви председателят Румен Дунев. Самият той се е състезавал на това трасе с Ford Puma.

Дунев допълни: „Писта „София” под Бояна винаги е била празник на моторните спортове, както за пилотите, така и за зрителите. Нашата амбиция е да върнем тези положителни изживявания. Подготвили сме се за сериозен интерес от страна на пилотите и зрителите, искаме да вдигнем стандарта на провеждането на автомобилни състезания у нас. Освен квалификациите и състезанията, зрителите ще могат да видят демонстрации на състезателни автомобили от всички моторни дисциплини у нас, ретро парад и надпревара между трима големи български спортисти: Кубрат Пулев, Петър Стойчев и Йордан Йовчев с еднакви автомобили.

Писта „София 2022” ще бъде само в един ден – събота, 24 септември. В петък, на 23 септември ще бъдат административния и техническия прегледи. В деня на състезанието от 9:00 часа сутринта започват квалификациите до 13:00 ч. В паузата преди стартовете ще бъде откриването, а след това и състезанията. Трите серии ще направят по 17 обиколки, а Купа „Лада“ ще бъде в 13 обиколки.

На всички участващи автомобили ще бъдат измерени децибелите за шум, така че да отговарят на изискванията на FIA. Същото важи и за горивото, което е конвенционално, от бензиностанциите и също е по регламентите на ФИА.

Организаторите са спазили всички мерки за сигурност. По тази причина бяха направени доста промени в правилника. Това е първият кръг от пистовия шампионат. Следващите два са в Бургас през октомври и на гръцката писта Серес.

Шесткратният шампион в серия Туринг Иван Влъчков също присъства на днешната пресконференция. Той каза: „Надявам се на сериозна конкуренция и на оспорвана битка, защото знам, че ще има силни пилоти и автомобили. От доста време нямахме възможност да караме. Никога не съм стартирал на писта „София” на Бояна и за мен това е сбъдната мечта.”

Пилотът на Алба Дамасцена направи тренировка на планинското „Шипка Дамасцена“, където бе най-бързият пилот при автомобилите със задвижване на предния мост.

Пилотът от Серия Спорт Александър Димитров заяви: „ Специални благодарности на Румен Дунев и БФАС, че върнаха състезанието под Бояна. Надявам се на добра организация, много публика и интересни надпревари. Важното е всички да стигнем успешно до финала.

За съжаление много от нашите пилоти ще стартират по същото време в рали „Сърбия“. Така че някои,  които биха искали да участват под Бояна,  ще пропуснат това състезание.

На пресконференцията Румен Дунев каза, че други пилоти пък щели да стартират в алтернативно състезание на писта „Дракон“ край Калояново. Това се оказа невярно, тъй като по същото време на писта „Дракон“ ще има Ford Fest за феновете на марката в България. Това събитие се прави за четвърта поредна година в последния уикенд на септември и няма нищо общо с алтернативни пистови състезание.