Победа на Гайсер и Honda в MXGP на Латвия

Стефан Илиев

За трети път в своята супер успешна кариера, пилотът на Team HRC Тим Гайсер печели MXGP на Латвия на борда на своят мотоциклет Honda CRF450RW. Така Гайсер си тръгна с 44 т., а по 43 т.  взеха неговите подгласници от заводския тим на КТМ Хорхе Прадо и Джефри Херлингс, които му асистираха на подиума.

В два много различни манша, дължащи се на метеорологичните условия, № 243 остана стабилен и последователен. И в двете състезания той постигна втори места, стъпи най-високо на стълбичката за състезанието в Кегумс и удвои точките за лидерството си в MXGP.

Пясъчното трасе Кегумс винаги е доста сложно за ездачите, а мекият горен слой прави трасето още по-трудно, докато се стигне до здрава основа. Гайсер обаче показа, че е готов за всички условия. Квалификациите се проведоха при ярко слънце и след като миналата седмица в Ломел получи първа позиция, той го подкрепи с второ време този уикенд. Това му даде възможност да тръгне добре на бариерата и да се справи с първия завой. Точно това направи и в двете състезания, пресичайки линията на холшота на  5 -то място на всеки манш.

В първия времето остана слънчево. Холшота взе Херлингс, следван от Прадо и пилота на Monster Energy Yamaha Глен Колденхоф. Той обаче бе притиснат от Антонио Кайроли (Red Bull KTM).

Местният фаворит Паус Йонас от екипа на Standing Construct GasGas направи силен старт и излезе 6-и. Той бе пред Ромен Февър (Monster Energy Kawasaki Racing) и пилотът на MRT Racing Team KTM Алесандро Лупино.

Херлингс продължи да води преo Гайсер,  който намаляваше дистанцията. След тях бяха Прадо, Колденхоф и Кайроли. Февър също натисна да догони лидерската група. Кайроли изпревари Колденхоф за 4-о място. После Кайроли догони Прадо, за да му  открадне третото място. Испанецът беше подложен на по-голям натиск от Колденхоф и Февър, както и от Йонас, който се присламчи към групата.

След това Февър мина покрай Колденхоф и насочи поглед към Прадо. Йонас направи същата сполучлива атака, за да зарадва латвийските фенове. Гайсер не можа да догони Херлингс, който беше победител в състезанието, като словенецът завърши втори, а Кайроли се класира трети. Топ 5 допълниха Прадо и Февър.

Около 30 минути преди втория старт,  дъждът започна да вали и не спря, докато не се развя карираният флаг. Той даде на пилотите малко по-сложни условия на Кегумс, отколкото са свикнали.

Във втория манш Февър стартира отново отлично и си осигури петия Fox Holeshot за сезона. След французина бяха Прадо, Херлингс, Кайроли и Влаандерен. За пореден път обаче Гайсер преодоля първия завой на добра позиция и докато тези отпред направиха ранни грешки, той остана стабилен. Премина на трето място и притисна водещото дуо.

Кайроли изпусна позицията си, излезе от трасето и се върна в топ 10. Нещата изглеждаха добре за Февър, но само две обиколки по-късно състезателят на Kawasaki направи грешка и се срина назад.

Прадо наследи първото място и  продължи да води пред Херлингс, а Гайсер се стремеше да се приближи до двойката. По дистанцията състезателят на Honda остана на трето място. Това като цяло би го задоволило.

След това Херлингс даде газ в заключителните етапи на манша, като намали разликата от 2,6 секунди до 0,789. Беше ясно, че гони победата. Февър пък преследва Гайсер, за за му отмъкне третото място. Разликата между Прадо и Херлингс остана под секунда до края на състезанието и в последната обиколка изглеждаше, че той ще направи изпреварване. Но изтърпя още един удар през този сезон, защото падна. Така той остана 4-и, след Гайсер и Февър.

В крайна сметка Прадо стана победител в манша,  Гайсер беше втори, а Февър трети. Така Тим взе още две точки, които му бяха достатъчни да стъпи най-високо на подиума.Това беше фантастичен момент за всички в Team HRC. Беше награда за цялата им упорита работа, която вече са положили през този сезон. Екипът ще има приятна мини-лятна ваканция.

Гайсер спечели три от седемте кръга досега и е с 13 точки преднина. Във временното класиране словенецът запазва червения плакет с 270 т., следван от Февър с 257. Трети е Прадо с 255, следван от Кайроли 262. Пети е Херлингс с 227 т., следван от Джереми Сийвър с 206 т.

Следващият кръг е двоен – в Турция на 5 и 8 септември.СЛЕДВАЩА

Днес е изслушването на Астън Мартин

От Международната автомобилна федерация (ФИА) ще разгледат днес жалбата на тима на Астън Мартин по повод дисквалификацията на Себастиан Фетел […]