юни 23, 2024

Motosport.bg

Мото новини от последните минути

Потвърдиха провеждането на първите два старта във Формула Е за 2021-а

Организаторите на състезанията от Формула Е в Ад Диря (Саудитска Арабия) потвърдиха тяхното провеждане в края на месеца.

Сезон седем в историята на изцяло електрическия шампионат, който ще е и първи със статут на световен шампионат на Международната автомобилна федерация (ФИА) ще стартира с две поредни надпревари на осветление на 26 и 27 февруари. Въпросителни покрай тяхното провеждане имаше поради различните забрани за пътуване и влизане в Саудитска Арабия без нужната карантина, но се организаторите потвърдиха, че ще бъда направено изключение за персонала на Формула Е. Подобно изключение бе направено и за участниците в провелото се миналия месец Рали Дакар.

„Състезанията винаги са били планирани за 26 и 27 февруари. Никога не сме мислили или говорили за отлагане или дори отмяна. Състезанията ще се състоят, аз ви гарантирам това“, заяви главният организатори на надпреварите Карло Бутаги.

„Ние сме късметлии, понеже Формула Е вече доказа, че може да провежда събития по безопасен начин. Те направиха това е Берлин, където проведоха шест състезания за девет дни през лятото и отново във Валенсия, където бяха проведен предсезонните тестове в края на ноември месец. Ние научихме много то тези две събития и знаем как да ги пресъздадем в Кралството. Нашето изключение за влизане в страна все още е валидно, като една от причините това да е така, е намаленият капацитет на трибуните, с който ще разполагаме“, завърши Бутаги.

Двете състезания в Ад Диря на 26 и 27 февруари ще са първите в историята на Формула Е, които ще се проведат под изкуствено осветлени. Освен тях, към момента календарът на Формула Е за 2021 година съдържа още шест надпревари. Това са Рим на 10 април, „Рикардо Тормо“ край Валенсия на 24 април, Монако на 8 май, Маракеш на 22 май и Сантяго на 5 и 6 юни.