април 16, 2024

Motosport.bg

Мото новини от последните минути

Почина Фаусто Грезини, загуби битката с Covid-19

От този свят си отиде легендарният Фаусто Грезини. Той почина след дълга битка с  Covid-19. 60-годишният италианец бе контактен на Covid в средата на декември, а след това бе настанен в болницата Маджоре Карло Алберто Пицарди в тежко състояние на 30 декември. Там Грезини загуби битката с коронавируса.

Двукратният  световен шампион в клас 125 куб. см бе ключова фигура в падока като основател на екипа на Gresini  Racing. Фаусто Грезини започва да се състезава в световното първенство в клас 125 кубика през 1983 г. и дебютира в пълен сезон на следващата година. Той взе короната за първи път, когато спечели световното първенство през 1985 г. На следващата 1986-а става вицешампион. С 10 победи през 1987 г. италианецът си върна короната, за да заеме достойно място в историята на Гран При.

Грезини се състезава до 1994 г. и печели общо 21 победи, превръщайки се в един от най-успешните пилоти от онова време в клас 125 куб. см. След като се оттегли като пилот, той постигна впечатляващ успех, когато започна кариера от другата страна на питуола.

Започва като тим мениджър през 1997 г., а отборът му Gresini Racin взе световно първенство за първи път през 2001 г. с японския пилот Дайджиро Като след тотална доминация в 250 куб. см. Други титли в шампионата на пилотите Грезини спечели през 2010 г. в Moto2 с Тони Елиас и 2018 г. в Moto3 с Хорхе Мартин. През 2019 г. неговият отбор спечели първата Световна купа на ФИМ Enel MotoE с Матео Ферари.

Екипите, които носят неговото име, се състезават във всичките три класа на MotoGP през 2021 г. . И в трите шампионата пилотите му  ще се състезават в негова чест.

Паметта на Гресини ще продължи да живее както в постиженията му, така и в наследството му като основател и мениджър на екип.

MotoGP и Dorna Sports изказаха своите най-дълбоки съболезнования на всички онези, които легендарният италианец оставя след себе си – семейство, приятели, колеги, екип.