април 19, 2024

Motosport.bg

Мото новини от последните минути

Почина Юбер Ориол- първият състезател печелил Рали Дакар и с мотоциклет, и с автомобил

На 68-годишна възраст почина Юбер Ориол- първият състезател, който е печелил Рали Дакар и с мотоциклет, и с автомобил.

Организационния комитет на Рали Дакар обяви, че смъртта е настъпила в неделя без да се съобщава точна причина за това. Но медиите прогнозират, че проблемите със сърцето, с които се е борил големия шампион на пистата, са го победили.

Юбер Ориол няма никаква роднинска връзка с друг състезател и шампион от WRC Дидие Ориол, когото някои медии погрешно обявиха за починал.

Харизматичният Юбер Ориол печели два пъти крайната победа с мотоциклет през 1981-а и през 1983-а година, а като автомобилист взима Купата през 1992-а година. По това време ралите все още се казва Париж-Дакар и минава по един традиционен маршрут.

Роден в столицата на Етиопия- Адис Абеба, Юбер Ориол се оказва свързан през целия си живот с Африка. След края на състезателната си кариера той работи като директор на Ралито, а в последните години често беше викан и като консултант при постоянните смени на трасетата и маршрутите.

“Той вдъхнови поколения от пилоти и мотоциклетисти и е неизменна част от историята на Ралито от самото му създаване, се казва в съобщението на организацията.

Той беше хоспитализиран в тежко състояние в Париж през ноември, след като се оказа заразен от COVID-19. Близки до семейството твърдят, че е починал при сърдечно-съдов инцидент, докато е лекувал последиците от коронавируса.