юли 18, 2024

Motosport.bg

Мото новини от последните минути

Преди 125 години Вацлав Лаурин и Вацлав Клемент положиха основите на ŠKODA AUTO

7897979

Този декември ŠKODA AUTO навърши своята 125-годишнина от основаването си. Юбилеят ознаменува дългата повече от един век история. Това прави чешката компания един от най-старите производители на автомобили в света, които все още работят. Международната история на успеха започва малко преди Коледа 1895 г., когато Вацлав Лаурин и Вацлав Клемент основават работилница за ремонт и производство на велосипеди в Млада Болеслав. По-късно те произвеждат и мотоциклети и автомобили, пуснати от 1925 г. под марката ŠKODA.

Точно преди 125 години, малко преди Коледа през 1895 г., механикът Вацлав Лаурин и продавачът на книги Вацлав Клемент полагат основите на днешната компания ŠKODA AUTO. Двамата основатели са обединени от страстта им към колоезденето. Те искаха да предложат на своите клиенти велосипеди, построени от най-добрите налични по онова време материали, като същевременно са и достъпни.

В малката им работилница са наети трима души, за да произвеждат велосипеди, управлявани с крак или ръка. Една година по-късно 21 служители произвеждат пет различни модела велосипеди, носещи името SLAVIA. Гамата от модели скоро е разширена още. Включват се велосипеди за деца, дамски модели и тандеми (двуместни) велосипеди, двуколесни с верижно задвижване или триколки за превоз на товари или хора.

Успешните модели на две колела се развиват

Основателите Лаурин и Клемент се възползват от търсенето на индивидуална мобилност и продължават да развиват портфолиото си от модели.

На 18 ноември 1899 г. те представят първите два мотоциклета L&K – моделите SLAVIA A и B. За да направят моторите по-лесни за каране и по-стабилни, двигателят е инсталиран в долната част на рамката. По-късно това позициониране се превърна в международен стандарт и се счита за голямо постижение на интуитивния инженер Вацлав Лаурин.

Компанията дължи бързия си растеж на визията и предприемаческия талант на Вацлав Клемент. Той успя да спечели големи поръчки както на вътрешния пазар, така и в индустриализирани страни като Германия и Великобритания. Изключителните качества на моторизираните двуколесни от Млада Болеслав са потвърдени и от техния успех в трудни състезания.

Дебютът на мотоциклетите е в на състезанието Париж-Берлин през 1901 г., когато Нарцис Подседничек заема първо място с голяма разлика след 1196 км. Това печели легендарен статут на компанията. Върхът в ерата на мотоциклетите е победата на L&K CCR в неофициалното световно първенство за мотоциклетисти в Дурдан, близо до Париж на 25 юни 1905 г.

Първите автомобили и възходът, превърнал компанията в един от водещите производители на времето

В края на 1905 г., компания от Млада Болеслав представи първия си автомобил: Laurin & Klement Voiturette A. Лекият и маневрен дизайн от Бохемия има еднолитров двуцилиндров двигател и се движи със скорост до 40 км/ч. По-малко от година след навлизането в автомобилния бизнес, гамата включва голямо разнообразие от дву- и четирицилиндрови модели. L&K увеличава престижа си с първото осемцилиндрово превозно средство, произведено в Европа – Type FF от 1907 г.

Компанията отбелязва успехи както в търговския, така и в автомобилния сектор. L&K става най-големият автомобилен производител в Австро-Унгария. Изнася продукция на няколко десетки пазара на всички континенти, още преди Първата световна война.

Легендарните модели оформят следващата ера на успех в ŠKODA

Три десетилетия след основаването на компанията, Laurin & Klement се слива със силен стратегически партньор през 1925 г. Това е базираната в Пилзен инженерна група Škoda. Това взаимно изгодно сливане поставя основата за продължаващата история на успеха на компанията. Оттам насетне крилатата стрела в логото на марката се превърна в символ на бързина и напредък.

Скоро ŠKODA AUTO превърна своя завод в Млада Болеслав в ефективно производство, базирано на поточна линия. Пускането на новото поколение превозни средства се смята за крайъгълен камък в развитието на компанвията.

Успехът на моделите POPULAR, RAPID, FAVORIT и SUPERB утвърди ŠKODA като водещ производител на автомобили в страната от 1936 г. Всъщност, това е позиция, която марката заема и до днес. По онова време трудните пътувания на дълги разстояния, пресичащи Европа, Азия, Америка и Африка, също демонстрират здравината и надеждността на превозните средства от Млада Болеслав.

След Втората световна война компанията е национализирана. ŠKODA обаче продължава своята горда традиция, дори при предизвикателните условия на плановата икономика. Производственият капацитет е разширен в заводите в Квасини и Връхлаби. Компанията продължи да разработва нови модели самостоятелно. Сега легендарната първа OCTAVIA от 1959 г. и интелигентният кабриолет FELICIA свидетелстват за инженерните качества на тази епоха.

Откриването на нова фабрика в Млада Болеслав през март 1964 г. улесни бързото нарастване на годишните обеми на производство. Същата година се появи и седанът със задно разположен двигател ŠKODA 1000 MB. Малко по-късно той вече се смята за един от най-модерните еднолитрови модели в света.

Емблематичното спортно купе ŠKODA 110 R от 1970 г. представлява още един връх в продукцията. Създаденият на неговата база ŠKODA 130 RS се превърна в един от най-успешните състезателни и рали автомобили в своята категория от 1975 г. нататък. Дори получи прякора „Porsche of the East“. В ралитата други пък наричаха ŠKODA 130 RS „нисколетящите самолети“.

Нов старт под шапката на Volkswagen Group

Компанията започна годината на глобално политическо сътресение през 1989 г. с ключово конкурентно предимство. Това бе ŠKODA FAVORIT, който беше представен през 1987 г. Хечбекът, проектиран с изчистени италиански линии, имаше съвременно оформление с напречно монтиран преден двигател и задвижване на предните колела. Модерното превозно средство бе убедителна причина за най-големия производител на автомобили в Европа – Volkswagen Group, да придобие ŠKODA AUTO.

На 16 април 1991 г. ŠKODA става четвъртата марка, която се присъединява към Volkswagen Group. Точно както през 1925 г. участието на силен стратегически партньор даде възможност за по-нататъшното динамично развитие на чешката компания. Благодарение на сътрудничеството с глобалната германска автомобилна групировка, нивото на качеството се повиши.

ŠKODA разшири портфолиото си, като включи модели от по-висок клас и в дългосрочен план завладя други атрактивни сегменти като например SUV. С хибридния модел SUPERB iV и изцяло електрическият CITIGOeiV, ŠKODA навлезе в ерата на електромобилността през 2019 г. Премиерата през 2020 г. на първия модел ŠKODA ENYAQ iV, базиран на MEB платформата на Volkswagen Group, бележи още един важен момент по този път. ENYAQ iV вече е десетата серия от модели в гамата на марката.

В допълнение към трите чешки завода, ŠKODA AUTO произвежда и в Китай, Русия, Индия, Словакия и Украйна. Компанията е активна на повече от 100 пазара в целия свят. В рамките на Volkswagen Group, ŠKODA управлява дейностите на групата и нейните марки в Русия, Индия и Северна Африка.

Като част от своята Стратегия 2025, ŠKODA AUTO активно се трансформира от производител на автомобили в „Просто умна компания за най-добрите решения за мобилност“ (Simply Clever company for the best mobility solutions). По този начин компанията последователно следва курса, определен от основателите Лаурин и Клемент преди 125 години.