юли 14, 2024

Motosport.bg

Мото новини от последните минути

Представиха маршрута на рали Дакар 2022

7897979

Днес бяха оповестени подробности за рали Дакар 2022 г. Бяха обявени маршрутът, датите и местата за предстоящото издание на най-тежката надпревара в света, която ще се проведе за пореден път в Саудитска Арабия.

С много от бъдещите участници, присъстващи в бивака на рали Андалусия, което стартира с 8 км пролог днес, бе дискутирана  организацията на Дакар 2022 г. Давид Кастера, директор на състезанието, подчерта новите територии,  както и познатите от началото на 2021 г. Кастера заяви, че състезателите могат да очакват повече пясък и дюни в следващото издание на ралито.

Не само бяха разкрити датите и ключовите точки на състезанието, включително деня на старта, финала и почивката. Кастера очерта и някои от по-техническите аспекти. Дакар ще започне на 2 януари и ще завърши на 14 януари, като ще се проведе изцяло на територията на Саудитска Арабия, както и в предишните две издания.

Проверката, прологът и стартът на Дакар 2022 ще се проведат в Ха’ил. Маршрутът ще тръгне на юг, преминавайки през Рияд, където ще бъде планираният почивен ден. Състезанието ще завърши обратно в Джеда, след като е преминал дванадесет изтощителни етапа, с навигация, пясък и дюни с по-голяма тежест от предишните издания.

Кастера посочи, че ще има два цикъла, три етапа изцяло в дюните, където също трябва да се състои и маратонския етап без външна помощ от механиците. Той подчерта, че 80% от маршрута ще премине през още неизследвана и  непреминавана досега територия. Друга техническа новост ще бъде дебюта използването на електронната пътна книга за елитните пилоти от отделните класове.  Това ще бъде в допълнение към задължителното използване на въздушни възглавници за всички участници в мотоциклетите, което ще продължава да е валидно.

Другите обявени дати ще включват: представяне на пълния маршрут в края на ноември; денят на качване на превозните средства от пристанището на Марсилия през декември и събирането им при пристигане в пристанище Джеда между 26 и 28 декември, където след това ще се отправят към Ха’ил. Там административните и техническите прегледи трябва да са на 31 декември и 1 януари.