юни 23, 2024

Motosport.bg

Мото новини от последните минути

Представиха новия Aprilia Tuono 660

Дългоочакваният Aprilia Tuono 660 направи световната си премиера онлайн днес, на сайта APRILIA.COM. Този нов модел отвежда легендарната Aprilia Tuono V4 в сегмента със среден обем  на двигателя.

Достойно дете на непобедимия Tuono V4 1100, новият Tuono 660 съчетава управляема мощност и ниско тегло, страхотна производителност, достъпна за всички. В същото време има изискана архитектура на шасито и пакет за електронно управление, произведен специално за Tuono V4.

Aprilia Tuono 660 възприема концепциите за спортна гъвкавост, лекота и забавление, които марката предлага на новото поколение мотоциклетисти. Aprilia бяха първите, която направиха спортен нейкид, започвайки от техническа база, създадена за пистова машина. Те дават на различните V-twin машини – Tuono 1000 куб. см. и V4 с несравними качества на изпълнение и лекота на езда.

Новият спортен байк Aprilia RS 660 също е роден от Tuono 660. Спортната гола версия се характеризираща се с изключително високо техническо съдържание. Той обаче е с още по-екстремно улично и всекидневно излъчване, благодарение, на по-високата позиция за каране, което дава различна ергономичност, естествено и удобно управление.

Aprilia Tuono 660 също споделя основната цел на проекта с RS 660 – създаване на мотоциклет с оптимално съотношение тегло / мощност – 183 кг собствено тегло за 95 к.с. мощност.

Това го вписва в идеалната формула за забавление на пътя, достъпна за всеки. Tuono 660 има и вариант за новите  мотоциклетисти, тъй като се предлага и във версията с мощност 35 кВт. Тези по-млади мотоциклетисти, които се придвижват от по-малки мощности на двигателя в търсене на спортен нейкид на високо ниво. Той може да им осигури забавление на пътя, а също готов да даде емоции на ездача, ако случайния излезе един ден на пистата.

Tuono 660 има същия агресивен и спортен стил като семейството на Tuono. Откроява се с намалените си размери, които подобряват неговия динамичен и спортен характер, дори когато е паркиран. Подобно на RS 660, новият Tuono също така възприема иновативната концепция за двойния обтекател с аеродинамична функция. Той е роден от задълбочени изпитания в аеродинамичния тунел, както и тройния светодиоден фар с DRL светлини.

Tuono 660 може да се похвали с великолепна конструкция, посветена на намаленото тегло, съставена от рамката и подрамката, и двете от лят алуминий. Регулируемата система за окачване Kayaba има специална настройка.

Високото кормило и размерите на архитектурата на шасито разграничават Tuono 660 от RS.

Те се възползват от пълен контрол, отзивчивост и пъргаво управление, благодарение на различното изместване на вилката. Двигателят се използва като носещ елемент и допринася за формирането на компактна, лека и твърда конструкция. Той е от последното поколение, обърнат напред, двуцилиндров агрегат, малък и лек. Рожба е на опита, придобит от мощната Aprilia V4, от която се черпят нейната конструктивна философия и основни технически концепции. Крайното задвижване е по-късо от това на RS 660, привилегирована отзивчивост и бързина.

Неговата електроника е връх в класа, по-напреднала от различните мотоциклети от клас супербайк. Електронният ускорител Ride-by-Wire осигурява най-доброто управление на пакета за електронно управление APRC. Той включва многостепенен тракшън контрол, контрол на повдигането на предното колело, круиз контрол, спиране с двигателя и избираеми карти на двигателя, комбинирани с ABS.

За да управлява лесно целия електронен контрол, това става с цветния TFT инструментален панел. Aprilia е фино настроила пет режима на каране – три за обикновено каране на пътя и два за писта. Ездачът просто трябва да избере опцията, която най-добре интерпретира неговия стил на каране. Има и възможност за персонализиране.

Tuono 660 ще се предлага в три варианта на цветовата схема: Concept Black, Iridium Grey и чисто новата и атрактивна Acid Gold. Тя вече популярна от RS 660. Този цвят е невиждан досега в света на мотоциклетизма и поставя нови стандарти за стил.