февруари 29, 2024

Motosport.bg

Мото новини от последните минути

Президентът на Италия прие Франческо Баня и делегация на Ducati

Празненствата за спечелването на световната титла в MotoGP продължават за Ducati. Те се отправиха на изключителна визита в Рим. Президентът на Италия Серджо Матарела прие Франческо Баная заедно с екипа на Ducati Corse и делегация на Ducati в двореца Куиринале.

На срещата присъстваха и изпълнителният директор на Ducati Клаудио Доменикали, генералният мениджър на Ducati Corse Луиджи Дал’Иня, спортният директор на Ducati Corse Паоло Чиабати, президентът на CONI (Италианският Олимпийски Комитет)   Джовани Малаго, президентът на FIM Джовани Копиоли, министърът на спорта и младежта Андреа Абоди и президентът на регион Емилия-Романя Стефано Боначини.

Поканата от президента на Републиката, която пристигна в деня на победата, е източник на голяма гордост за Ducati. Това е потвърждение колко историческа е постигнатата цел както за компанията, така и за Италия като цяло.

Завоюването на титлата от Баная с Ducati е израз на перфектния, изцяло италиански съюз между таланта и страстта на мотоциклетиста и уменията, и технологията, които инженерите на Ducati Corse са успели да пренесат в Desmosedici GP22.

Франческо Баная, световен шампион в MotoGP 2022 и официален пилот на отбора на Ducati Lenovo: „Бих искал да благодаря на президента на републиката, че ни прие. За нас това е истинска чест. Тази година успяхме да постигнем изключителен резултат, с който сме много горди. Спечелихме световния шампионат в MotoGP, италиански пилот на италиански мотоциклет, 50 години след последната победа на Джакомо Агостини в световния шампионат на MV Agusta. Това е добре свършена работа, както от мен, така и от целия екип Заедно успяхме да подобрим нашия мотоциклет, за да го превърнем в еталон в шампионата и трябва да се гордеем с това. След като финала във Валенсия преди две седмици, завърших последните няколко метра, гордо носейки нашия флаг. Демонстрирах на целия свят, че талантът и изобретателността на нас, италианците, са несравними”.

Клаудио Доменикали, главен изпълнителен директор на Ducati: „Истинска чест е днес да бъда приет в Куиринале от президента на републиката, на когото искам искрено да благодаря за поканата. Ducati е глобална компания с твърди корени именно в нашата страна в Моторната долина на Емилия-Романя. Там нашите мотоциклети са замислени, проектирани и разработени. Като доказателство за нивото, постигнато от националните академични институции и технологичния опит на нашата страна, по-голямата част от инженерите на Ducati идват от италиански университети. Те са посланици на Произведено в Италия и ние почитаме тази отговорност всеки ден, като поставяме малък трикольор на всеки мотоциклет Ducati, продаден по целия свят. Да сме тук днес ни кара да осъзнаем, колко много този успех принадлежи не само на Ducati, но и на цяла Италия. Заедно с Франческо Баная постигнахме много повече от победа. Ние написахме страница от историята на моторния спорт и демонстрирахме как италианските умения и технология са световно превъзходство. Благодаря и на CONI за организирането на този наистина вълнуващ ден”.

Джовани Копиоли, президент на FMI: „Благодаря на президента на републиката Серджо Матарела за чувствата и голямото внимание, което той никога не пропуска да обърне на света на спорта и на мотоциклетизма. По-малко от година след посещението на Куиринале за празнуване края на кариерите на Валентино Роси и Антонио Кайроли, отново бяхме приети от човека на най-високата длъжност в държавата, за да почетем титлата световен шампион в MotoGP, спечелена от Франческо Баная и Ducati. Към него  изказвам всичките си комплименти, особено в лицето на Клаудио Доменикали, Луиджи Дал’Иня, Паоло Чабати и Давиде Тардоци. 50 години след успеха на Джакомо Агостини с неговия MV Agusta, италиански състезател отново спечели световното първенство на италиански мотоциклет. Изключителен резултат, кулминацията на екипната работа и огромният талант на спортиста Но само талантът не е достатъчен! Пеко демонстрира професионализъм, интелигентност и дух на саможертва, решителност, търпение, но преди всичко смелост. Неговата история е модел за всички деца, които възнамеряват да се доближат до нашия спорт. В този контекст мога да изразя само голямо задоволство, защото целта на една спортна федерация е именно да накара своите млади спортисти да изразят своите умения на най-добро ниво .”

Титлата при пилотите, спечелена от Баная, се добавя към титлата при производителите и титлата при отборите за Ducati Lenovo. Тя вече беше спечелена от Ducati по време на шампионата. Така с трио от успехи в световния шампионат, Ducati доминира в категорията.

Тази покана за Куиринале идва в специална година за Ducati. Марката записва изключителни резултати и като корпоративното представяне, и също добави титлата на световния шампионат на Superbike за пилоти през миналия уикенд към своите триумфи в MotoGP.