май 25, 2022

Motosport.bg

Мото новини от последните минути

Премиера: Opel Rocks-e – електромобил за нови изживявания в града

Opel Rocks-e (2021)

Opel представи днес първият SUM (Sustainable Urban Mobility). Новият Opel Rocks-e е отговорът на настоящите  изисквания към автомобилите – икономични, удобни за градско шофиране, без вредни емисии с прогресивен, смел и изчистен дизайн. В Германия новият модел ще може да се управлява от младежи на възраст от 15 г. с шофьорска книжка АМ. Но това е в Германия. У нас и законите, а и възпитанието дори на възрастните шофьори е по-различно.

С новия 2,41-метров двуместен автомобил, Opel продължава своето развитие в посока за пълна електрификация. Германският производител разширява портфолиото си от модели с електрическо SUM превозно средство последващо Corsa-e, което всеки шофьор може да си позволи. Началната цена за новия Opel Rocks-e в Германия ще бъде по-ниска, в сравнение с този за малка кола, а месечните разходи за лизинг ще бъдат подобни на тези за разход за местен обществен транспорт. Rocks-e ще бъде на разположение за поръчка онлайн или директно при избрани дилъри на Opel от есента на тази година в Германия, а на останалите пазари – през 2022 г.

„Нашият нов Opel Rocks-e е неустоим във всяко отношение. Дизайнът е смел и изчистен, размерите са изключително компактни. Нашият SUM се захранва само с електричество и цената е несравнима. Rocks-e дава възможност за интелигентна и функционална електрическа мобилност за всеки и ще привлече голямо внимание.”, казва ръководителят на продажбите и маркетинга на Opel Стивън Норман. „Opel е „menshlich“ и достъпен – Rocks e доказателство за това.”

Моят първи Opel: За разумно и удобно шофиране в града

Новият Opel Rocks-e е различен – стилен, малък автомобил, без вредни емисии, удобен за двама, комфортен за шофиране в градовете. Най-хубавото е, че Rocks-e е само 2,41 м дълъг и 1,39 м широк (без външни огледала) и тежи само 471 килограма (вкл. батерията). Това означава, че официално е класифициран като леко моторно превозно средство. В Германия на тийнейджъри навършили 15 г. е позволено да шофират с шофьорска книжка категория AM. Това е валидно от 2021 г. и се прилага в цялата страна. По този начин се подкрепят нуждите от мобилност на младите хора, особено за делнични нужди, каквито са пътя до училище или мястото на обучение. Новият Opel Rocks-e е идеалния избор за тях.

Opel Rocks-e

Интелигентният SUM на Opel предлага пробег до 75 км с едно зареждане според WLTP2, който може да бъде изминат със скорост до 45 км/ч. Това го прави идеален за всекидневния градски трафик. Не само за млади шофьори, но и за тези, които искат да пътуват удобно, с автомобили без вредни емисии и не искат да прекарват дълго време в търсене на място за паркиране в града.

Батерията от 5,5 киловатчаса  на Opel Rocks-e може да се презареди напълно за около 3,5 часа чрез използването на всеки стандартен домакински контакт с помощта на придружаващият кабел за зареждане с дължина три метра. Opel предлага адаптер за зареждане на обществена станция за зареждане.

SUM със стил: Вратите се отварят в противоположни посоки и дизайн с Opel Vizor

Rocks-e представя новото лице на марката Opel Vizor, включително LED фарове и индикатори. Вратите от двете страни се отварят в противоположни посоки, което подобрява смелия и чист вид на автомобила. Вратата на пътника се отваря напред, докато вратата на водача се завърта назад в обратната посока.

Двете седалки в купето са разположени една спрямо друга, така че пътникът отпред да има удобно място за краката и водачът да може да премести седалката си по дължина. Мястото за глава е достатъчно, дори за хора с височина над 1,90 м. Освен това, въпреки компактните си размери, новият Rocks-e предлага обем на багажа до 63 литра в мястото за крака на пътниците, плюс интелигентна кука за чанта за пазаруване с размер XXL.

Кокпитът отговаря на изискванията на съвременното младо поколение: ясен и фокусиран върху най-важното – дисплеят показва скоростта, режима на шофиране, състоянието на зареждане на батерията, оставащия обхват и пробег с един поглед. Практическите детайли включват държач за смартфон, разположен на централната конзола. Услуги като приложението „myOpel“ предоставят допълнителна практическа информация.

Благодарение на компактните размери и големите прозорци, шофьорите на Opel Rocks-e се радват на добра цялостна видимост. Лека, приятна атмосфера в интериора се осигурява от стандартния панорамен стъклен покрив – необичаен за превозно средство в тази ценова категория. Rocks-e се предлага в три отличителни линии на оборудване: като Opel Rocks-e, Opel Rocks-e „Klub“ и Opel Rocks-e „TeKno“.

Името „Rock“ има традиция в германския автомобилен пазар. Opel ADAM Rocks и Opel KARL Rocks добавиха свой собствен специален усет към марката с отлично оборудвани, с офроуд екстри и следователно готови за всекидневното шофиране през градската „джунгла“. Новият Opel Rocks-e е още по-адаптиран за използване в градове. Чисто електрически, без емисии и почти безшумен, новият модел е полезен както за съвестта, така и за околната среда.