юли 18, 2024

Motosport.bg

Мото новини от последните минути

Променят пит-лейна на пистата в Австралия

7897979

Пит-лейнът на австралийската писта „Албърт Парк“ ще бъде разширен с 2 метра преди тазгодишното издание на Гран При на Австралия на 21 ноември.

Тази промяна ще позволи скоростта в алеята пред боксовете по време на състезателния уикенд да бъде увеличена от 60 на 80 км/ч, което потенциални би отворило повече стратегии пред отборите, тъй като загубата на време при всеки пит-стоп ще бъде по-малка. Ширината на пит-лейна на „Албърт Парк“ не е променяна от създаването на модерната версия на трасето в средата на 90-те години на миналия век, когато колите във Формула 1 бяха по-тесни и по-къси.

„От както пистата беше проектирана през 1994 или 1995 за първото състезание през 1996 година колите станаха доста по-дълги и широки. Разширихме алеята пред боксовете като отнехме банкета между стената на боксовете и старт/финалната права. Така той стана с два метра по-широк и вече нямаме трева между стената на боксовете и пистата“, заяви Андрю Уесткот, Изпълнителен директор на Australian Grand Prix Corporation.

Освен промяната в ширината на пит-лейна, организаторите на състезанието могат да преасфалтират част от трасето преди уикенда през ноември. Оригинално преасфалтирането бе предвидено да се случи след тазгодишното издание на надпреварата, на нейното отлагане с осем месеца може да позволи част от работа да бъде свършена и преди нея.