Пуснаха стартовия списък на Red Bull MotoGP Rookies Cup за 2022 г.

Стефан Илиев

През 2022 г в шампионата Red Bull MotoGP Rookies Cup ще стартират 25 състезатели от 18 нации. Не, не сред тях няма български млад пилот, както досега. А и май скоро няма да има!? Но затова пък 15-ия сезон на сериите, който завърши на пистата Арагон миналата седмица беше изключително интересен.

15-ия шампион на Red Bull MotoGP Rookies Cup стана Давид Алонсо. На Арагон в сензационен стил със своя KTM 125 Duke той взе титлата. 15-годишният колумбиец подражава на велики имена в мотоциклетизма, докато преследва мечтите си. А за да илюстрираме каква е ползата от участие в купата, ще напомним, че докато Алонсо се радваше на спечелването на Купата, в Арагон други бивши новаци бяха на подиума във всички класове на Гран при.

До днес 30 пилоти, подготвени в Red Bull MotoGP Rookies Cup са застанали на подиума, а 21 са спечелили Гран При. Почти 50% от новаците са стартирали в световното първенство. Осем са спечелили титли. Миналогодишният носител на Купата Педро Акоста оглавява класирането в Moto3 през този сезон. Бившият новак Раул Фернандес е втори в Moto2, а Жоан Мир, който спечели титлата през 2020 г., сега е трети в MotoGP.

Следващото поколение има желание да го последва и това се вижда с масирания наплив на млади таланти. В Red Bull MotoGP Rookies Cup през 2022 г. ще стартират 25 момчета от 18 нации. До 2021 г. включително през серията са преминали 211 състезатели, представляващи 36 страни, които са се борили за Купата. С добавянето на Мексико за следващия сезон, стават 37 нации и общо 223 пилоти.

Основна част от пилотите в Red Bull MotoGP Rookies Cup идват от регионалните Купи, които все повече набират популярност. Dorna Sports избра двама състезатели от стартовата решетка на Northern Talent Cup през 2021 г., за да направят следващата стъпка по пътя към MotoGP. Това са чехът Якуб Гурецки, който спечели короната този сезон и двукратният вицешампион Лоренц Лучано от Белгия. В допълнение, пилотът на Idemitsu Asia Talent Cup, Фадилах Адитама, също бе избран от Dorna да кара в сериите през следващия сезон.

Настоящи пилоти, поканени да останат в купата за 2022 г .:

– Татчакорн Буасри (Тайланд)
– Еди O’Ший (Великобритания)
– Фреди Хайнрих (Германия)
– Кормак Бюкенън (Нова Зеландия)
– Демис Михаила  (Италия)
– Харисън Войд (Австралия)
– Сома Гьорбе (Унгария)
– Габен Планже (Франция)
– Лука Лунета (Италия)
– Тайо Фурусато (Япония)
– Филипо Фароли (Италия)
– Якоб Розенталер (Австрия)
– Колин Веиджер (Нидерландия)

Нови пилоти, поканени за Купата:

– Маркус Руда (Испания)
– Хосе Антонио Руеда (Испания)
– Максимо Мартинес Куилес (Испания)
– Анхел Пигуерас (Испания)
– Джейкъб Роулстуон (Австралия)
– Гилермо Марсел Морено Краил (Мексико)
– Рико Салмела (Финландия)
– Алекс Вентурини (Италия)
– Якуб Гурецки (Чехия)
– Лоренц Лучано (Белгия)
– Фадилах Адитама (Индонезия)
– Ръч Модли (Южна Африка)Next Post

Мартин Чой е в отлична форма преди състезанието от СШ на пистата "Пол Рикард" във Франция

Мартин Чой от “ЕКО БМВ Рейсинг тийм МС77” вече е на пистата “Пол Рикард” във Франция, където тази седмица ще бъде даден стартът на 4-ия кръг от Световния шампионат по […]