Първа победа за Мирослав Ангелов в рали „Сърбия“

Стефан Илиев

Екипажът на „Мегапорт Рейсинг“ Мирослав Ангелов и Георги Гаджев с Skoda Fabia Rally 2 Evo записаха убедителна победа в рали „Сърбия“, част от първенството на България  и ERT  на FIA зона Балкани. Трикратният шампион по рали на България Мирослав Ангелов спечели състезанието с 1:04,6 мин. пред Пламен Стайков и Рафи Кадир с Skoda Fabia Rally 2. Така Ангелов и Гаджев поведоха в националния рали шампионат с 22,4 т. в неофициалното класиране пред Георги Василев и Стефан Добрев с Mitsubishi Lancer Evo 9, които останаха пети в рали „Сърбия“.

Трети в състезанието са Мустафа Чакал и Акдаг Озгур с Hyundai i20 R5 на 4:05 мин, основни конкуренти на Ангелов и Гаджев в европейския рали трофей. Зад тях завършиха Игнат Исаев и Милен Илиев с Peugeot 208 R2, на само 13,5 сек зад много по-бързата R5 кола.

„Изключително съм доволен от победата. Тук имах редица несполуки, удари и спукани гуми. Миналата година се наложи да караме без рискове и на сигурно заради битката в нашия шампионат, докато Душан Боркович нямаше какво да губи и бе много пред нас. Сега със завръщането на Пламен Стайков стратегията ни бе да караме с високо темпо. Преизпълнихме плана ни от първия ден да водим с повече от 40 сек, тази една минута ни даде възможност да караме по-спокойно в неделния ден. Радвам се, че най-накрая в родния спорт има цели три R5 автомобила. И те са като нашия – Skoda Fabia, което говори достатъчно добре за колата. Целта ни от самото начало с покупката и бе да повлечем крак и за други, което най-накрая се случи“, обясни Мирослав Ангелов след финала.

Ангелов и Гаджев освен победата в в 54-ото издание на ралито на Сърбия, неофициално спечелиха ERT на ФИА за зона Балкани със 111 т. В нашето първенство дуетът повежда в класирането преди финалния  кръг – рали “Стари столици” (8-9 октомври). Миро поведе от старта на ралито, и водеше до последния скоростен етап. От 11-те скоростни етапа, те спечелиха 8. Три взеха Пламен Стайков и Рафи Кадир. Ангелов с първите места в тези скоростни етапи, според статистиката на сайта rallyxpress, запечата годишния си актив в трофея на ФИА с 23 спечелени скоростни етапа и лидерство в състезанията в продължение на 28 отсечки.

Логично в това състезание второто място е за Пламен Стайков/Рафи Кадир (БМВ-България), които завършиха на 1:04.6 мин. от победителите. Завръщането си след 4 години отсъствие,  Стайков направи с напълно непознат в състезания Skoda Fabia R5. Той спечели три специални етапа. Първата му етапна победа бе на Силвър 3. Тя е първата от 49 месеца, пак според сайта rallyxpress. За последно в международно състезание – рали Сливен 2017,  печели етапа Чуката. Трети, на 3:00.7 са прекият претендент за трофея на ФИА Мустафа Чакал.  Антон Титов стана 4-и при дебюта си с Skoda Fabia R5. Той бе и последен от колите R5. Чакал го задмина, заради спукана гума. Освен това Тони кара за съжаление и с нов навигатор.  Все пак с трите коли Skoda Fabia  в Шумен се очаква сериозна битка.

Силно каране направиха завърналите се на трасето след 4 години  Игнат Исаев и Милен Илиев (Мегапорт Рейсинг) с Peugeot 208 R2. Само 10 секунди не им достигна на прескочат Чакал. Сливенския дует на Булсим Делян Станков и Станков/Йорданов с Peugeot 208 R2 са претенденти за титлата в RC4, след като Антон Титов е в горната категория. Панагюрският екип Денис Станчовски и Явор Брънков (Престиж) сPeugeot 208 R2  по технически причини отпаднаха.

Първото място в RC5 е за семейство Йорданови – Петър и Любка (Ботевград) с Hyundai i20 Coupe. Това е първата им победа този сезон. След тях са Асен Сурдулов и Свилен Костадинов (Престиж) с Hyundai i20 Coupe, които за първи път карат в международно рали. Трети са Сашо Стайков и Еди Сивов (Шумен Аутоспорт), също с Hyundai i20 Coupe. По неофициални данни те печелят и титлата.  Хюндай i20 Купе). В клас в RC4 3-и станаха Георги Радев и Светлан Радев (Дианел Рейсинг ) със Citroen  С2 VTS.Next Post

Новият 308 ще отбележи 211-ата годишнина на PEUGEOT и 130 г. предоставяне на автомобилни емоции на клиентите

На 29 септември 2021 г. ще стартира производството на новия PEUGEOT 308 в завода на Stellantis в Мюлуз. Това е точно 211 години и три дни след основаването на марката […]