юли 18, 2024

Motosport.bg

Мото новини от последните минути

Първият електрически автомобил на Ford ще бъде произвеждан в Румъния

7897979

Ford инвестира 300 милиона долара в своя завод в Крайова, Румъния, за да стартира производството на нов лекотоварен автомобил, който ще се появи през 2023 година. Първият изцяло електрически автомобил на Ford, който ще бъде произведен в Румъния, ще дебютира на пазара през 2024 г. и ще подкрепи пътя на компанията към бъдеще с нулеви емисии в Европа. Крайова е третият завод на Ford в Европа, който ще произвежда изцяло електрически возила – след Центъра за електрифицирани превозни средства на Ford в Кьолн, Германия и завода на Ford Otosan в Коджаели, Турция. Цялата европейската гама лекотоварни автомобили на Ford до 2024 г. ще има версии с нулеви емисии, изцяло електрически или плъгин хибриди.

Очаква се до 2030 г. тези варианти на задвижване да съставляват две трети от продажбите на лекотоварни автомобили на марката. На 27 април 2021 г. в Крайова, Румъния, Ford потвърди, че ще инвестира 300 милиона долара за производството на нов лекотоварен автомобил, който през 2023 г. ще слезе от поточната линия на завода на марката в града. През 2024 г. ще дебютира изцяло електрическата му версия, която ще е първият електрически автомобил на Ford, произвеждан в Румъния. 

През февруари Ford се ангажира, че до 2024 г. в цялата гама от лекотоварни автомобили ще има версии с нулеви емисии, изцяло електрически или плъгин хибриди, които до 2030 г. се очаква да съставляват две трети от продажбите на лекотоварни возила на марката. Новият лекотоварен автомобил ще бъде оборудван също така с някои от най-модерните конвенционални бензинови и дизелови двигатели на Ford. Те ще включват например модерни дизелови агрегати от завода за двигатели на Ford в Дагенам, а трансмисиите ще се доставят от Ford Хейлфорд – и двата базирани във Великобритания. Ford Крайова – производство от световна класа Цялостната инвестиция на Ford в производствени операции в Румъния, включително настоящата, възлиза на близо 2 милиарда долара от откриването на завода през 2008 г. насам. 

През последните години бяха направени значителни подобрения в работата на автомобилите на Крайова, с инсталирането на повече от 600 робота за допълнително подобряване на ефективността и качеството на каросерията, щамповането, боядисването, тапицерията и шасито. Около 6000 души са заети в сглобяването на превозни средства и двигатели от световна класа. Ангажиментът на Крайова към електрификацията датира от октомври 2019 г., с началото на производството на Puma с мек хибриден двигател. Поводът на днешното съобщение бележи още един важен момент, тъй като Ford е първият производител, обявил, че ще строи изцяло електрически автомобил в Румъния. Освен Puma, във Ford Крайова се произвеждат малкият SUV – Ford EcoSport и многократно награждаваният 1,0-литров двигател EcoBoost. 

„Тази нова планирана инвестиция в бъдещето на Крайова е знак за надеждата на Ford, че румънското правителство ще осигури ключови подобрения в подкрепа на конкурентния производствен пейзаж в местния регион, включително така необходимите подобрения на транспортната инфраструктура“, каза Роули.