юни 23, 2024

Motosport.bg

Мото новини от последните минути

Разкриха характеристиките на хиперколата PEUGEOT HYBRID4 500KW

Peugeot Sport и неговият партньор Total разкриха техническите характеристики на силовия агрегат на Hypercar LMH. С тази кола двата отбора обединяват опит и познания в сферата на хибридизацията и моторните спортове, за да разработят силов агрегат – PEUGEOT HYBRID4 500KW в съответствие с новите регламенти на FIA WEC.  С тази кола Peugeot Sport ще участва през 2022 г. в световния шампионат за издръжливост WEC на ФИА и в 24-те часа на Льо Ман.

Peugeot Sport се възползва от своя опит в състезанията за издръжливост (PEUGEOT 908 с двигатели V12 и V8) и в Световния рали шампионат на FIA (четирицилиндров двигател), за да създаде нов 2,6-литров двигател V6 с 90-градусова конфигурация и с двоен турбокомпресор. Разположен зад водача, този силов агрегат с мощност 500 кВт / 680 к.с. ще закове везните на 165 кг и ще задвижва задните колела. Електрически мотор/генератор с 200 кВт е монтиран в предната част.

Екипът e под ръководството на Франсоа Кудрен, директор на задвижването на WEC програма на Peugeot Sport. Те разработиха споменатия хибриден силов агрегат, наречен PEUGEOT HYBRID4 500KW.

Задвижващият механизъм ще бъде свързан със 7-степенна роботизирана секвенциална скоростна кутия плюс задна предавка. Превключването ще става чрез пера на волана, а разработената от PEUGEOT Sport спирачна система „brake-by-wire“ също ще бъде управлявана по електронен път. Водачът ще може да регулира степента на спирането с помощта на двигателя, генерирано от електрическия мотор при намаляване на скоростта, както и силата, приложена от накладките към спирачните дискове, за да постигне оптимално разпределение между електрическото рекуперативно и хидравличното спиране.

Оптималното управление на енергията, както при ускоряване, така и при възстановяване на енергията (ограничено от регламентите на 200 кВт), ще бъде от ключово значение за производителността и ефективността на автомобила.

Системата ще се захранва от 900-волтова батерия, съвместно разработена от Peugeot Sport, Total и неговота дъщерно дружество Saft (десет години опит в F1), поставена в карбонова кутия , разположена под резервоара за гориво, зад пилота в интериора на монококовата структура на автомобила.

Peugeot Sport все още трябва да премине през статични тестове и симулатора, планирани за първото тримесечие на 2021 г., преди  Hypercar LMH да бъде пуснат на пистата в края на годината.

Батерията с висока плътност и с висока мощност е разработена съвместно от Peugeot Sport и Saft, дъщерно дружество на Total. Като един от ключовете за висока производителност, тя ще трябва да бъде интегрирана перфектно, физически вътре в автомобила и в процеса на управление на енергията на силовия агрегат. Работейки по спецификация, написана от PEUGEOT Sport, инженерите на Saft избраха най-добрия тип клетки за батерията, които благоприятстват мощността пред енергийната плътност, в съответствие с нуждите на състезанията за издръжливост.