юли 18, 2024

Motosport.bg

Мото новини от последните минути

Рали „Арктик“ във Финландия замества „Швеция“ в календара на WRC

7897979

Финландското рали „Арктик“ замества снежното „Швеция“ в календара на WRC. Състезанието напълно отговаря на името си, тъй като се организира в Рованиеми, който е на 6 км от полярния кръг. Затова състезанието е изцяло на сняг и лед. Състезанието ще бъде базирано в Рованиеми на 26 – 28 февруари.

Рали „Арктик“ ще е единственото на сняг и лед в календара на WRC, който е от 12 състезания. Това е вторият старт от световния шампионат във Финландия. Другото е класическото рали Финландия, което е на макадам около Ювайскила от 29 юли до 1 август.

Ралито има дълга история. Съществува от 1966 г. и много години бе през януари, като първи старт от европейския шампионат, когато той бе от състезания с различен коефициент. В него участваха само местни финландски  пилоти и други от Скандинавия. Състезанието бе като подготовка за сезона на доста асове. Само двама пилоти, които не са финландци са го печелили – шведа Томас Радстрьом с Toyota Corolla WRC през 2000 г. и испанеца Дани Сордо през 2010 г. със CitroenC4 WRC.

Рованиеми е известен като домът на Дядо Коледа и е столица на най-северната провинция Лапландия. Градът е зад Северния полярен кръг. Състезанието ще се проведе в регион, където температурите могат да спаднат под -30 ° C през февруари. Надпреварата е с много стегнат маршрут. Ралито започва в петък, 26 февруари, с шейкдаун, преди първите специални етапи вечерта. Събота включва три отсечки, които ще се карат по два пъти. В неделя е финалния етап в неделя, който завършва с Wolf Power Stage. 10-те етапа са с обща дължина 260 км.

Ралито ще се проведе при строги национални, местни и на ФИА процедури за запазване от Covid-19. Организаторите ще следват всички протоколи за учстници и ще се реши допълнително дали феновете ще бъдат допуснати.