юли 18, 2024

Motosport.bg

Мото новини от последните минути

Рали „България“: Дъжд, градушка и умора след първия ден

7897979

Като добавим към това и умората от почти 12 часа в състезателните коли, то наистина първият ден на рали България с неговите 11 етапа си бе страхотно изпитание.

Лидер, лидер, ама и Миро Ангелов едва се измъкна от кокпита на колата. Повечето бяха като него. Иначе неговата тактика бе да държи респектиращо Мартин Сурилов на секунда, две или три и да задържа преднината си. За Мартин ралито се развива успешно, въпреки спуканата гума на Лозево 2 и дъжда, който го хвана малко след старта на Новосел. Шуменския дует е на 1:37,2 от следващия ги на трето място Удур Сойлу.

Четвърти са Даниел Попов и Ангел Башкехайов с Peugeot 208 Rally 4. Двамата бяха излезли на трето място и тъкмо искаха да го циментират, когато плисна дъжда и водата отми мераците им. С единствения комплект твърди гуми е цяло чудо, че се задържаха на мокрия асфалт. Все едно са с кънки. Това ги прати на 14-о място на Новосел 2.

На 5-о място е турският пилот Али Туркан от Турция с Ford Fiesta Rally 4, чиито наставник не е кой да е, а Сердар Бостанджи. След тях, на 6-о място са Георги Василев и Стефан Добрев с Mitsubishi Lancer Evo 9, въпреки че имаха наказание от 30 сек. заради закъснението си от 3 минути на часова контрола.

След тях 7-и е Мустафа Чакал с Hyundai i20 NG R5, следван от румънеца Енис Ариф с Skoda Fabia Rally 2 evо. На 9-о място е унгарският пилот Гердо Дудаш с Peugeot 208 R2.

В топ 10 са бронзовите медалисти за 2020 г. Антон Титов и Динко Георгиев с  Peugeot 208 R2.   Тук битката в клас RC4 между тях, Христо Атанасов – Мартин Иванов със Citroen C2 и вицешампионите за 2020 г. Денис Станчовски и Явор Брънков с Peugeot 208 R2, може да пламне с неистова сила в последните 4 етапа от ралито. Денис беше ядосан, дори бесен, защото остана без спирачки. Младежът от Панагюрище си призна, че на спускането на Лозево дори не ги е натискал, а е спирал само със скорости. Едва в последните етапи на деня той започна да се вмъква в топ 10.

В този клас отлично се движи и Екатерина Стратиева и навигаторът и Георги Аврамов с Peugeot 208 R2. Катето също беше уморена след дългия 12-часов „работен“ ден. И тя си имаше проблеми, но като пристигна на финала във Варна, така се кефеше, че човек да и завиди. Спохождат а красиви спомени, как преди години, когато мама и тате я довели на рали „Албена – Златни пясъци“, тя се запалила да започне да с състезава.

Друг смесен екипаж – Пепи Йорданов и съпругата му Любка излетяха от пътя със своя Hyundai i20 на мокрото. Лош късмет, но двамата са невредими.