юни 23, 2024

Motosport.bg

Мото новини от последните минути

Рали Дакар 2021: Рики Брабек и Ал Атия печелат пролога в Джеда

С пролога Джеда – Джеда започна тазгодишното издание на рали Дакар. От стадион „Крал Абдула“ потеглиха 286 превозни средства по трасето с дължина 30 км, от които 11 км са състезателни. Първите победители са ясни. При автомобилите това е Насер Ал Атия с Toyota. При мотоциклетите Рики Брабек с Honda започна защита на титлата си от 2020 г. с първо място.

В 43-ото издание на рали Дакар през административния и техническия прегледи 286 превозни средства. От тях 101 мотоциклета, 16 ATV-та, 64 автомобила, 61 возила от лека категория, включително 44 SSV-та и 44 камиона. В тях има 546 състезателя от 48 различни страни. Те вече потеглиха по трасето с дължина 8000 км, което започна днес и завършва в Джеда на 15 януари.

На практика прологът е загрявката в рали Дакар 2021. Етапът от 11 състезателни километра е важен, тъй като класирането ще определи безопасния стартов ред за утрешния първи етап от Джеда до Биша с дължина 345 км и специално изпитание 277 км.

Броят от 286 превозни средства е най-малкият в колоната в последните 25 години.

Причината естествено е пандемията COVID-19, както обявиха организаторите от ASO. В последното състезание в Южна Америка в Перу бяха 541 участника с 334 превозни средства.  Първото издание в Саудитска Арабия през миналата година  бе с 563 участника и 342 возила.

При мотоциклетистите обаче има заводски отбори на марките KTM, Honda, Husqvarna, Yamaha, Hero и Sherco. При автомобилите Карлос Сайнц и Лукас Крус с №300 ще гонят третата си победа. След автомобилите обаче са топ пилоти като Насел Ал Атия, рекордьорът по победи Стефан Петерхансел, Себастиен Льоб с новият BRX T1, Нани Рома, Жниел де Вилиерс, Язед Ал Раджи  и Якуб Пшигонски.

Прологът, макар и къс предложи доста интересни моменти при мотоциклетистите.

В началото поведе Хоан Бареда с Honda, а след него бе новакът в Дакар – Даниел Сандърс с КТМ на 7 сек. След това обаче шампионът в Дакар за 2020 г. Рики Брабек излезе начело. Така звездата на Honda с №1 финишира с 6 секунди пред съотборника си Бареда. Сандърс, който е заводски пилот на КТМ, ендуро специалист и офроуд шампион на Австралия  за 2019 г. и  остана трети и взе първия си етапен подиум. Само 13 секунди разделиха първите трима.

Александър Жиро бе първият победител при четириколките. Французинът се върна на трасето в Саудитска Арабия, след като миналата година пропусна ралито, бе само с една секунда по-бърз от Мануел Ануджар. Трети бе Камил Вишниевски на 4 сек.

При автомобилите Насер Ал Атия пое контрола в ралито. Той взе своята 36-а етапна победа в Дакар и вече е на 10 от френския си конкурент Стефан Петерхансел.

За Ал Атия първото място не е много добро, тъй като утре ще стартира първи по специалния етап от 277 км. Той преодоля етапа за 5:48 мин. Също с такова време е южноафриканецът Брайън Барагуанат със Century CR6 – кола разработена от Матьо Серадори. Барагуанат стартира пролога на 38-о място,  но финишира втори с равно време с победителя. Той обаче остава втори заради по-задната си стартова позиция и разликата от няколко десети. Трети бе Язед Ал Раджи  с Toyota на 8 секунди.

Звездата от WRC Крис Мийки стана първия етапен победител в категорията Т3 за леки прототип. Пилотът от Северна Ирландия кара в първия се Дакар на борда на PH Sport Zephyr. Той бе по-бърз с 2 секунди пред Сет Кинтеро с OT3. Калифорниецът, който стартира с Мич Гътри трябваше да избира между футболна или рали кариера, стартира също в ъпрвия си Дакар. Явно е направил добър избор. Трети стана американецът Алекс Джонс с Can-Am.