август 11, 2022

Motosport.bg

Мото новини от последните минути

Рали Дакар 2022: Бенавидес печели 11-ия етап, Съндърланд се връща на върха преди последния ден

Сам Съндърланд с GasGas отново е лидер в рали Дакар 2022 ден преди края. Той на косъм пропусна да спечели предпоследния 11-и етап на ралито, като отстъпи на Кевин Бенавидес с КТМ само с 4 секунди.

При автомобилите Карлос Сайнц с хибридното Audi взе още една етапна победа. Насър Ал-Атия с Toyota с безопасно и безрисково каране стана 8-и, но се цели в крайни успех.

Базираният в Дубай британец Съндърланд се гласи да спечели втора корона в Дакар.

Днес направи солидно каране в етапа с дължина 346 км около Биша. Няколко от основните му съперници в генералното класиране загубиха значителни позиции поради проблеми с навигацията.

Пилотът на GasGas водеше през по-голямата част от етапа, но изпусна лидерството след предпоследната контролна точка. Той отстъпи само с 4 сек. успехът на Бенавидес, който отпадна вчера, но по новите правила се върна в ралито с огромно наказание.  Така Съндърланд ще стартира с 6:52 мин.  преднина в последния етап от Биша до Джеда  утре.

Адриен ван Беверен, единственият оцелял от заводския тим на Yamaha бе с почти 6 минути пред Съндърланд. Днес обаче той отстъпи на 4-о място в общото класиране, след като днес бе 15-и, на 21:33 мин. Той изостана заради проблем с навигацията и объркване. Заедно с него бяха още трима – победителят от етап 10 Тоби Прайс с KTM, Лучано Бенавидес с Husqvarna и Хоан Бареда с Honda.

Ван Беверен загуби най-малко време от тази група. Той обаче стана 4-и и вече е на 15:30 мин. Пабло Кинтанила с Honda се изкачи на второ място на 6752 мин. Той завърши 6-и днес на 7:40 мин. Трети в общото подреждане е Матиас Валкнер с KTM  на 7:15 мин.

Шансовете на Кинтанила да донесе на Honda трета поредна корона в Дакар бяха увеличени, когато беше решено, че наказанията за превишена скорост, наложени както на чилиеца, така и на Бареда вчера са намалени наполовина.

Това върна на Кинтанила една от двете минути, които беше загубил. На Бареда обаче това не се отрази.  Той изглежда е извън спора за първо място, защото е 5-и, на  почти 28 минути зад Съндърланд.

Съотборниците му от Honda Рики Брабек и Хосе Игнасио Корнехо сега са на шесто и седмо място, като и двамата скачат от Андрю Шорт от Yamaha и частника на KTM Мейсън Клайн. Прайс, въпреки че изпусна огромните 31 минути на сцената, държи последното място в топ 10.

Карлос Сайнц отбеляза още една победа на етапа за Audi в предпоследния ден на рали Дакар.

Испанецът не бе застрашен в 346-километровата обиколка близо до Биша. Той стана лидер на третата контрола от Лусио Алварес от Overdrive. След това Сайнц успешно се справи с меките дюни към края на етапа и спечели с 2:04 сек.

Това беше втората победа на Сайнц в Дакар тази година и 41-а в кариерата му в рали-рейда. Успехът бе и четвърти за новия хибриден RS Q e-tron на Audi. Резултатът отбеляза продължаването на силното представяне на Audi през втората седмица от ралито. Германският производител спечели три от петте етапа от почивния ден насам, като всичките трима пилоти отбелязаха по едно първо място.

Бившият съотборник на Сайнц – Себастиен Льоб се очерта като негов най-близък съперник в края на деня. Французинът направи още едно солидно каране със своя Prodrive BRX и завърши втори.

Льоб стопи малко повече от четири минути на основния се съперник Ал-Атия, който стана 8-и с неговата заводска Toyota Hilux. Той бе две места зад съотборника Жиниел де Вилиерс. Катарецът обаче все още има огромно предимство от 28:19 минути преди краткия финален етап до Джеда утре. Това го поставя на първа позиция, с която ще вземе четвъртата си победа в Дакар.

Ал-Атия и Toyota за последно триумфираха в Дакар през 2019 г. Тя бе  последната, когато ралито бе в Южна Америка, преди да започне сегашната ера в Саудитска Арабия.

След Сайнц и Льоб, трети финишира Алварес на малко повече от три минути. Матиас Екстром с Audi и Нани Рома с Prodrive не бяха много назад – съответно на четвърто – 3:53 и пето място – 4:10 мин.

Стефан Петерхансел загуби шест минути в началото на пробега и завърши етапа на 5:54 мин. от съотборника Сайнц, като в крайна сметка остана седми зад Де Вилиерс.

В общото класиране саудитският пилот Язид Ал-Раджи изостана с повече от час зад Ал-Атия на трето място. Грешка на пилота на X-raid Mini Якуб Пшигонски отвори пътя на Орландо Теранова с Prodrive и Де Вилиерс съответно на четвърто и пето място.

По-късно в сайта на ралито в класирането настъпиха промени за етапа. Срещу името на Льоб бе записано наказание от 5 минути. Това значи, че той става 8-и в етапа, след прекия си конкурент Ал-Атия. Така в 11-ия етап след Сайнц са Алварес, Екстрьом, Рома, Де Вилиерс и Петерхансел. Общото класиране обаче е същото.

Снимки ASO