август 11, 2022

Motosport.bg

Мото новини от последните минути

Рали Дакар 2022: Другите герои – Жиру, Лопес, Джонс и Сотников

В останалите категории 44-ото рали Дакар също имаше своите герои. Някой от тях са познати, които вече са печелили надпреварата, а други постигат първи  успех.

Александър Жиру например при четириколките печели ралито за първи път. Той бе звездата при ATV-ата и просто трябваше да се увери, че ще завърши състезанието, за да вземе първата си титла. След дебюта си през 2017 г., ездачът от департамента Изер се приближи до подиума с четвърто място през 2019 г. Всъщност обаче никога не беше заставал на почетната стълбичка. Той е първият френски победител в тази категория. Успехът му дойде 25 години след като баща му Даниел стана първият състезател с ATV, завършил Дакар.

Успехът на Александър Жиру засенчи малко победителя в етапа. Това бе новакът Франсиско Морено отвори сметката си в Дакар и завърши първото си участие на второто място, на 2.20 часа след Жиру.

Франсиско „Чалеко“ Лопес е познато име в Дакар. Той може да не е спечелил нито един етап тази година, но неговата последователност по време на цялото състезание му позволи да затвърди преднината си в надпреварата за леки прототипи. Капитанът на South Racing дръпна напред след втория етап и стигна до победа, въпреки усилията на опонентите си от Red Bull, най-вече от Сет Кинтеро, който спечели днешния последен етап. Победителят в SSV през 2019 и 2021 г. спечели третата си титла в Дакар, трета в категория T3.

Кристина Гутиерес загуби почти 9 минути на своя съотборник Кинтеро. Американецът завърши етапа, точно пред Себастиан Ериксон и постигна своя дванадесети успех тази година.

Жерар Фарес получи електрически проблеми на финала и загуби ценно време на ралито. Това позволи на Остин Джоунс от заводския тим на Can-Am да завърши специалния етап на 4:18 мин. пред него. Американецът успя да компенсира дефицита си от 1:41 мин., който имаше сутринта на старта. Така стана победител в 44-ия Дакар в категория SSV, в която бе втори миналата година. Това беше изключителна близка битка между двамата пилоти на South Racing. Те спечелиха двойна победа – 1-2 за своя отбор в общото класиране.

Рокас Бачушка беше едно от явленията в тазгодишното състезание на категорията SSV. Най-младият литовски участник в Дакар в историята спечели днес втория си специален етап за годината. Друг новобранец, Родриго Лупи де Оливейра, напразно води битка срещу него. Бразилецът завърши повече от три минути назад.

При камионите Дмитрий Сотников с Kamaz също спечели етапа с повече от минута и половина пред чеха Мартин Мачик. Това обаче не направи разместване в класирането. Сотников спечели Дакар за втори път! Руските камиони бяха непобедими, след като окупираха първите четири места. След Сотников беше Едуард Николаев, трети стана Антон Шибалов, а четвърти – Андрей Каргинов. Нидерландецът Янус ван Кастерен с Iveco е пилотът с най-добро класиране, който не е с Kamaz тази година – 5-и.

Снимки ASO