август 11, 2022

Motosport.bg

Мото новини от последните минути

Рали Дакар 2022: Победа на Прайс при моторите, Петерхансел гони рекорд при колите

Тоби Прайс с КТМ спечели днешния 10-и етап при мотоциклетите. И отново има нов лидер при двуколесните. Това е Адриен ван Беверен с Yamaha. Стефан Петерхансел спечели днешния етап, като стана третият пилот, разписал се тази година с електрическото Audi RS Q e-tron.

Нещата се развиха драматично в днешния ден. Това доказва, че рали Дакар никога не е свършило преди да… завърши. Прайс финишира на 2:09 мин. пред Лучано Бенавидес с Husqvarna. Трети стана Валкнер на 3:53 мин.

Ван Беверен започна деня трети, като изоставаше от лидера Матиас Валкнер с малко по-малко от четири минути преди пробега от 375 км между Вади Ад-Давасир и Биша. Но с днешното си постижение, французинът зае първото мястото за втори път в Саудитска Арабия и има предимство от 5:59 мин.

В днешния 10-и етап Прайс се възползва от предимството си на 258 км, за да спечели първата си победа в ралито.

В същност тя му е втора,  но е наказан и загуби предишната в 5-ия етап за превишена скорост. Най-близкият съперник на австралиеца беше Лучано Бенавидес с единственият останал заводски мотор Husqvarna.

Хоан Бареда от Honda диктуваше темпото в по-голямата част от етапа, но загуби част от времето на половината път. Той се възстанови, за да завърши трети и с малко повече от три минути от Прайс. После обаче получи наказание от 4 минути и се срина на 9-о място, на 7:21. Бареда сега е 5-и във временното класиране на 10:47 мин. и с малки шансове за победа.

Съотборникът на испанеца – Пабло Кинтанила бе 10-и за деня, но с наказание от 2 минути и той се срина до 15-о място. Така вместо втори, след Ван Беверен, той е 3-и – на 6:15 мин.

Пилотът на GasGas Сам Съндърланд който беше едва 19-ти в етапа, изостава на 5:59 мин. в генералното и изведнъж се оказа на второ място пред Кинтанила. Валкнер стана 27 днес на 15:55 мин. изоставане. Така от лидер изведнъж се смъкна на 4-о място във временното класиране.

Прайс вече е 6-и в генералното, като спечели от отпадането на съотборника си Кевин Бенавидес, но има 27 минути изоставане само два етапа преди края.

Рики Брабек от Honda вече влезе в топ 10 на девето място, зад сънародниците си, американците Андрю Шорт с Yamaha и Мейсън Клайн с KTM, но пред съотборника Хосе Игнасио Корнехо, който загуби за 14 минути, като отваряше пътя.

Ездачът на Sherco Лоренцо Сантолино беше пети на етапа, но наказанието от 15-минути за смяна на двигателя, което получи вчера го остави на 11-о място пред Стефан Свитко, който получи подобно наказание.

Стефан Петерхансел спечели днешния етап след отлично каране и лидерство почти по цялата дистанция.

Той  следваше стъпките на своите съотборници от Audi, Карлос Сайнц и Матиас Екстрьом, в новия си RS Q e-tron. Така и тримата от електрическия тим постигнаха успех.  Сега Петерхансел има 49 спечелени етапа в Дакар в категорията на автомобилите, с един по-малко от рекордьора за всички времена Ари Ватанен.

Французинът най-накрая може да вземе първата си победа в Audi RS Q e-tron. Двамата съотборници – Петерхансел и Сайнц пристигнаха един след друг на финала, разделени от 2:06 мин.  Трети стана Орландо Теранова с BRX на 3:59 мин. „

Четвърти стана Хенк Латеган с Toyota. Съотборникът на Теранова – Себастиен Льоб пресече финалната линия 14 сек. след Латеган. Французинът даде газ в последната част от специалния етап, за да спечели 1:25 мин. от разликата му с лидера в класирането Насър Ал- Атия. Всяка спечелена минута от Льоб е от значение.

Тримата пилоти на Toyota вървяха в пакет, но Петерхансел и Сайнц ги изпревариха.  Те бяха основните играчи по-дистанцията. Петерхансел поведе още на първата контрола, а след него бе Сайнц. Към 257-ия километър двамата бяха притиснати от Латеган и Льоб, който изпревари Насър Ал-Атия с повече от минута. Матьо Серадори е малко над 20 секунди зад Ал-Атия. Победителите от предишните два етапа, Матиас Екстрьом и Жиниел Де Вилиерс изоставаха с близо десет минути.

Мартин Прокоп с Ford , който стартира 8-и, имаше механична повреда 212 км. Чехът загуби повече от час, преди да тръгне отново.

Насър Ал-Атия поддържа темпото на лидерите и макар Льоб да топи преднината му, арабинът води с 32:40 мин. Трети е Язед Ал-Раджи с Toyota на 55:48. повече от минута. Теранова изостана на 1.29:18 ч., а пети е Якуб Пшигонски с Mini на 1:41:02. Те нямат шанс да се борят дори и за подиума.