февруари 2, 2023

Motosport.bg

Мото новини от последните минути

Рали Дакар 2023: Ал-Атия с трета победа, Петерхансел отпада

Насър Ал.Атия с Toyota спечели днешния 6-и етап от Ха’ил до Рияд на 45-ото рали Дакар. Това е трета етапна победа за катареца тази година. С нея той затвърди лидерската си позиция при автомобилите.  „Мистър Дакар“ – Стефан Петерхансел отпадна.

Ал-Атия без да му пека, се възползва от поредицата от проблеми, коитто сполетяха преките му конкуренти след 236 км. Той запази достатъчна преднина, за да задържи Себастиен Льоб с BRX на разстояние. Льоб, който вчера имаше куп нещастия, днес финишира втори на временния подиум, на 3:29 мин. зад съперника си от Toyota. Хенк Латеган, съотборникът на Ал-Атия в Toyota изпревари Герлен Шишери на 9:12 мин.

Стефан Петерхансел – 14-кратен победител в Дакар, днес отпадна от ралито. Пилотът на Audi катастрофира около 200 километра след началото на специалния етап. Инцидентът бе доста тежък, след като неговият навигатор Едуард Буланже бъде откаран в болница в Рияд, заради оплаквания от болки в гърба. Тока Петерханзел, който има 6 победи при мотоциклетистите и 8 при автомобилите, да прекрати своето участие. Французинът бе втори в генералното подреждане, като изоставаше на 22:36 мин. от Ал-Атия.

Катарецът, който е четирикратен победител в ралито, затвърди челната си позиция. Той е на  1.06:50 часа пред съотборника си Латеган. Трети, на 1:13:19 ч. е новакът Лукас Мораес от екипа на Overdrive, 7-и в 6-ия етап.

Четвърти във временното класиране е третият пилот на Toyota Жинел де Вилиерс на 1.44:38. Зад него, 5-и е най-бързият засега пилот на Audi – Матиас Екстрьом на 1.46,53. Шести е Льоб, на 1.57:10.