февруари 29, 2024

Motosport.bg

Мото новини от последните минути

Рали Дакар 2023: За първи път бивак на брега на морето

45-ото издание на Дакар е в процес на подготовка в безпрецедентен формат. Всички състезатели, пилоти и екипажи се събират на бивак на брега на морето, където ще бъде техническият преглед и административния контрол преди началото на ралито.

Първото нещо, което състезателите направиха при кацането в Саудитска Арабия, беше да приберат превозните си средства. Повечето от тях пътуваха с кораб от Южна Франция. Вчера около 3000 души, които формират общото население на бивака на Дакар, пристигнаха в Sea Camp.

Мотоциклетистите, пилотите на автомобили и екипажите вече са заети със стандартните формалности преди състезанието. На техническия преглед днес се очакват някои от фаворитите в състезанието.

Един от фаворитите в категорията на автомобилите е именно Насър Ал-Атия, заедно с всички негови колеги от Toyota – Язид Ал Раджи и Жиниел де Вилиерс. Днес на прегледа ще минат, заедно с водачите си, трите Audi RS Q e-tron E2. Зад волана на колите са, не кой да е, а Стефан Петерхансел, Карлос Сайнц и Матиас Екстрьом.

Категорията T4 за SSV-серията също ще бъде добре представена с полското семейство Михал, Марек и новодошлия Ерик, най-младият пилот в ралито през 2023 г., както и бившият победител в куад категорията Николас Кавилясо, след неговата катастрофа. В надпреварата с камиони се очаква холандецът Янус Ван Кастерен, както и чешкият пилот Алеш Лопрайс да се възползват от отсъствието на руския многократен носител на титлата – марката КамАз. Що се отнася до основните фаворити в категорията на мотоциклетите, те ще минат прегледа утре.