февруари 4, 2023

Motosport.bg

Мото новини от последните минути

Рали Дакар 2023: Исторически ден за Лучано Бенавидес, Husqvarna първи и втори в етап 6

Днешният ден от рали Дакар 2023 бе исторически за Лучано Бенавидес. Пилотът на Husqvarna постигна първата си етапна победа в кариерата си. Той изпревари съотборника си Скайлър Хоус, който след днешния 6-и етап, затвърди лидерството си в класирането.

Двамата състезатели, представляващи шведската марка, се бориха за първите две позиции един срещу друг през по-голямата част от дистанцията. Опитният Хоус диктуваше темпото. Но това бе преди Лучано Бенавидес да се втурне в атака във финалната част и да спечели с 1:03 мин.

Трети в етапа беше Тоби Прайс (Red Bull KTM) на 2:28 мин., следван от Жоан Бареда (Monster Energy JB Team) с Honda) на 2:33 мин. В тежкия днешен ден по-големият брат на победителя – Кевин Бенавидес (Red Bull KTM) беше с девет секунди по-бърз от Пабло Кинтанила (Monster Energy Honda), за да завърши в топ 5. Другият заводски пилот на Honda Хосе Игнасио Корнехо бе 8-и, на 3:15. Между двамата се вклини австралиецът Даниел Сандърс с КТМ, точно на 3 минути от лидера – 7-и.

В общото класиране Хоус затвърди преднината си, която вече е с 3:32 мин. пред Прайс. Трети е Кевин Бенавидес, точно на седем минути. Четвърти е Бареда, който изпреварва заводските пилоти на Honda Адриен ван Беверен и Пабло Кинтанила (Monster Energy Honda) – 5-и и 6-и.

Мейсън Клайн (BAS World KTM Racing), който днес беше 12-ти, заради проблеми по трасето. Той се срина от 4-о на 6-о място. Така американецът беше един от големите губещи този петък.