февруари 4, 2023

Motosport.bg

Мото новини от последните минути

Рали Дакар 2023: Победа за Ал-Раджи, нови драми за Audi в 7-ия етап

Язед Ал-Раджи с Overdrive Toyota спечели етап 7 от 45-ото рали Дакар. Така пилотът от Саудитска Арабия се разписа за първи път у дома. В класирането начело остава Насър Ал-Атия с Toyota. Audi претърпяха още един незабравим, но кошмарен ден в пустинята.

Днешният етап бе отменен за мотоциклети и четириколки беше отменен поради тежките метеорологични условия. Организаторите решиха да дадат малко почивка на пилотите. Така Ал-Атия трябваше да отваря пътя в 333-километровия специален етап между Рияд и Ал Дувадими със своята Toyota Hilux.

Насър Ал-Атия

С преднина от повече от час, катарецът игра на сигурно. Според правилата на ралито, етапи 7 и 8, т.е. днес и утре външната помощ е забранена. Така Ал-Атия изостана на 14-о място в класирането. Въпреки това шампионът от миналата година задържа първото място.

Причината бе, че неговият най-близък съперник и съотборник в Toyota Хенк Латеган, който не се класира добре. Той бе 6-и, на 13:26 от победителя в етапа. Така Ал-Атия загуби по-малко време от преднината си, която стана 1.04:00 часа за втората половина на ралит.

Язед Ал-Раджи от екипа на Overdrive спечели категорична победа на домашния терен с почти девет минути разлика пред литовеца Видотас Зала от Teltonika Racing. Трети е Герлен Шишери от GCK Motorsport на 10:15 мин.  Ал-Раджи и Шишери направиха страхотен дуел за челото в началото на етапа, като си разменяха местата на върха, докато преминаваха през различни контролни точки.

Бившата звезда на DTM Матиас Екстрьом прескочи дуото на петата контрола, на 196 километра в етапа. Бедствието се стовари върху му само няколко километра по-късно, когато неговото Audi спря поради механичен проблем.

Матиас Екстрьом и Карлос Сайнц

Съотборникът му Карлос Сайнц трябваше да спре, за да окаже помощ. Ектрьом стана 109-и на повече от 3 часа от победителя в етапа. Това бе още един удар за германския производител в най-трудния рали-рейд в света. Екстрьом сега е 21-и на 4:49,41 от Ал-Атия. Той остана единственият пилот на Audi, който още е в играта, след тежкия 6-и етап вчера, в който Сайнц се оттегли след катастрофа, а Стефан Петерхансел напълно се оттегли от ралито след наранявания на навигатора му Едуард Буланже в отделен инцидент.

Тъй като Audi вече нямат шанс за победа, пилотите на Toyota продължават да държат класирането от първо до 4-о място. Начело е фабричното дуо Ал-Атия и Латеган, следвани от Лукас Мораес и Жиниел де Вилиерс от Overdrive с последната разработка на Hilux.

Себастиен Льоб

Рали легендата Себастиен Льоб вече е ной-бързият в колоната, който не кара Toyota. Той изостава от Ал-Атия с 1.54:07 ч. в генералното класиране и на пето място при 7-ото си участие в Дакар. Пилотът на Bahrain Raid Xtreme завърши едва 9-и днес. Той е на 6 места зад Шишери, който кара същия Hunter, произведен от Prodrive.

Победителят от 24-те часа на Льо Ман, Ромен Дюма, се изкачи до шесто място в класирането си с Rebellion, пред Браян Барагванат със Century, Мартин Прокоп с Benzina, Уей Хан с Hanwei и Лионел Бауд от Overdrive.

Янус ван Кастерен

При камионите първа победа спечели Янус ван Кастерен с Iveco. Той бе на 3:40 мин. пред Алеш Лопраис с Praga, който е лидер в класирането след днешния ден. Той води на Мартин Вандербринк с 2 минути. Пилотът на Iveco от Нидерландия бе трети в днешния етап на 6:19 мин. и загуби лидерската позиция, спечелена вчера.