февруари 2, 2023

Motosport.bg

Мото новини от последните минути

Рали Дакар 2023: Постижения, изненади и рекорди

45-ото издание на Дакар приключи в Дамам след 14 етапа. Имаше драматични обрати във всяка категория. Победоносния поход на насър Ал-Атия не бе изненада. Но това бе първата му успешна защита на титлата и пети триумф в кариерата му. Той спечели с най-голямата разлика, виждана в автомобилното състезание от 20 години насам. Вторият на 1.20 часа – Себастиен Льоб загуби от катареца. Но пък записа името си в книгата с рекорди на Дакар с поредица от шест последователни етапни победи и с общо седем.

Сценарият в състезанието с мотори, беше още по-луд. Първият в категорията – Кевин Бенавидес грабна водачеството в последния ден. Той измести Тоби Прайс от върха в генералното класиране, за да надделее с 43 секунди. Това е най-малката победа в Дакар.

По същия начин в SSV, най-младият участник в Дакар някога се възползва от огромен обрат в последния етап. Лидерът Рокас Бачушка, предаде първото място на 18-годишния поляк Ерик Гочал, който сподели подиума с баща си Марек, който бе на трето място. Семейство, което се състезава заедно, остава заедно и в следващите стартове.

В T3 победата отиде при Остин Джоунс, който вече беше взел трофея в T4 миналата година. Титлата при камионите отиде при Янус ван Кастерен, първият холандски победител в състезанието след Жерар де Рой през 2016 г.

235 от 355-те превозни средства, които започнаха Дакар 2023, стигнаха до финала: 80 мотоциклета (от 121), 10 четириколки (18), 46 автомобила T1 и T2 (67), 38 леки прототипа (47), 39 SSV ( 45) и всичките 22 камиона. Заедно с това завършиха 80 от 88 екипажа в третото издание на Дакар Класик, състезание за превозни средства от 20-ти век.

Автомобили: Триумфът на Ал-Атия

Резултатът 5 от 20 обикновено не е добро съотношение. В случая с Насър Ал-Атия, който спечели своя пети трофей в своя двадесети старт в Дакар включително изданието от 2008 г., обаче постижението е добро. Той показа, че е един от най-проницателните и далновидни състезатели в света на рали рейдовете.

Печелившата машина заработи през 2011 г. във Volkswagen Touareg с Тимо Готшалк на дясната седалка. Оттогава той излъга репутацията си на разбивач на коли. Партньорството му с навигатора Матийо Бомел от 2015 г. насам донесе още четири победи: през 2015 г. с Mini и през 2019, 2022 и 2023 г. зад волана на Toyota Hilux .

Дуото направи шедьовър на пясъците на Саудитска Арабия, поемайки водачеството в етап 3, преди да стигне до деня за почивка 1 час и 20 минути пред останалите. Суровият терен попари надеждите на всички претенденти. Hunters на Prodrive бяха изхвърлени от състезанието с куп спукани гуми в етап 2. Колите Audi на Стефан Петерхансел и Карлос Сайнц останаха без шансове за успех в подножието на една дюна в етап 6. Сладкият вкус на победата за електрическите автомобили RS Q e-tron ще трябва да почака. Само един,  на Матиас Екстрьом, стигна до финала, две седмици след като спечелиха пролога около Морския лагер.

Себастиен Льоб, единственият от съперниците на Toyota, избегнал сигурна гибел, се впусна в крайно безполезно, но смело преследване преди Празния квартал и чак до финала в Дамам. По време на своето героично каране през пустинята, деветкратният световен шампион на WRC натрупа една победа след друга. Той  преодоля  дюните както никога досега и направи безупречно представяне. С него влезе в историята с  шест поредни етапни победи. Той изпревари петтте на Ари Ватанен през 1989 г.

Насър Ал-Атия отказа да се включи в тази скоростна битка и отпътува крлотко за Дамам, където преднината му пред Льоб, също негов подгласник миналата година, не беше нито минута по-малка от 1 час и 20 минути. Петият успех на Ал-Атия също поставя в перспектива таланта на великия финландски майстор, който спечели Дакар “само” четири пъти, но само в пет старта. “Жътвата” на катареца през 2023 г. също го доближава до рекорда на Ватанен от 50 етапни победи, с 47 досега. Ал-Атиа гони и осемте титли на Стефан Петерхансел при колите.

Кланът на Toyota има много поводи за празнуване, тъй като най-долното стъпало на подиума отиде при новак както в отбора, така и в Дакар. Бразилецът Лукас Мораес е първият новобранец, попаднал в топ 3 на автомобилното състезание, откакто Юха Канкунен спечели през 1988 г. Още двама пилоти на Hilux допълват топ 5. Това е винаги постоянният Жиниел де Вилиерс, в своя 15-и финал. Другият пак е южноафриканец – Хенк Латеган, който ще се опита да повтори подвига на своя наставник с победа в бъдеще.

Шестото място на Мартин Прокоп е много повече от утешителна награда, докато Вей Хан постигна най-високото класиране някога за китайски пилот на осмо място. Себастиан Халперн, деветият в чисто новия T1+ на Team X-raid, побучи знак да продължи. Герлен Шишери взе две етапни победи, включително на финала. Той имаше девет финала топ 5 и място в топ 10.

Леки прототипи: Джоунс отбелязва двоен удар

Когато “Чалеко” Лопес, защитаващият титлата си в категория T3, тръгна в 45-ия Дакар, всички очакваха реванш между чилиеца и Сет Кинтеро, който спечели почти всеки етап от предишното издание. Но един пролог не прави победител в Дакар. Кристина Гутиерес изпревари Кинтеро, без да подозира, че 12-ото място на Остин Джоунс е първата му стъпка към победата в Дамам. И все пак точно това се случи.

Гутиерес, Лопес и Кинтеро играха играта си  в горната част на класиранете, докато катастрофа не сполетя всеки от тях. Имаха неприятности като засядане в пълноводна река в етап 3 или загуба на колело по пътя. Мич Гътри  също имаше  механичен проблем в етап 5, оставяйки Жулиам де Мевиус, заедно  с Джонс по петите му. Белгиецът дълго време смяташе, че успехът е негов. Поне до 41-ия километър от етап 11. Механичен проблем в пустинята донесе на него и навигатора му Франсоа Казале загуба на повече от час и половина.

От този момент нататък Джоунс трябваше да котрлолира състезанието.  Серия от победи на Гътри, Кинтеро и дори новите прототипи на Yamaha, управлявани от Жоао Ферейра и Рикардо Порем, не успяха да разтърсят постоянството на Джоунс, който само пет пъти завърши извън топ 5. Американецът, който вече беше спечелил състезанието SSV миналата година, грабна титлата T3 от първия си опит.

SSV: Бебето на шефа

След преминаването на Остин Джоунс в Т3, логиката подсказваше, че титлата ще се руши в  сблъсък между братята Гочал – Марек и Михал. Те бяха  спечелили осем етапни победи през 2022 г. Шампионът на W2RC в категория SSV Рокас Бачушка или вицешампиона от 2022 г., опитният Жерар Фарес, също бяха с апетити. Но истинската заплаха дойде от нищото.

Именно от новобранец на име Ерик Гочал, синът на Марк . На крехката възраст от 18 години полякът стана най-младият победител в етап на Дакар на втория ден, счупвайки рекорда на Сет Кинтеро. Някои може да го отдадат на късмета на начинаещия. Но най-новият потомък на семейство Гочал не почива на лаврите си. Неговата демонстрация на сила в етап 4 го позиционира сред претендентите за короната, заедно с баща си и Родриго Лупи де Оливейра, който беше образец на постоянство през първата половина на ралито. После загуби над 40 минути и да отпрадна.

Големи имена! Бачушка, Марек, Ерик… Имаше по нещо за всеки, но това доведе до затягане на интригата. Бачушка грабна лидерството и успя да защити малка разлика до вечерта на предпоследния етап. Малко повече от три минути, разделящи литовеца и Ерик Гочал. нищо не е ясно около титлата. Въпреки че финалът беше възприеман като малко повече от разходка в парка, това определено не беше за Бачушка. Той  загуби около двадесет минути поради счупено рамо на окачването.

Ерик Гочал, по-решителен от всякога, все пак взе първата си победа в Дакар. Това беше подвиг  за семейството, тъй като Марек успя да защити и третото си място в общото класиране. Бачушка, вторият, завърши едно стъпало по-високо от 2022 г., но това без съмнение ще остави горчив вкус в устата му. Над 53 часа състезание в категория SSV и с обрат в края!

Мотоциклети: Шепа секунди

Никога досега мотоциклетист не е губил лидерството на Дакар в последния специален етап. Никога досега победителят и вторият не са били толкова равностойни. Безпрецедентният сценарий дойде на фона на друг исторически факт, а именно само 12-те секунди, разделящи Тоби Прайс от KTM и Кевин Бенавидес в навечерието на финала.

Най-дългият Дакар, проведен в Саудитска Арабия, стапа спринт. В него двамата бивши ендуро състезатели се справиха отлично. Прайс започна 45-ото издание, като спечели пролога, преди да изчезне от челото. Аржентинецът излезе от масовката, само за да спечели етап 13 и да се нахвърли върху австралиеца. Финалът беше като състезание по хърдели, в което всяка контролна точка беше препятствие. По собствените му думи Прайс е загубил Дакар, спъвайки се два пъти. Кевин призна, че трябва да се върне веднъж назад, за да премине през контролна точка. Но Тоби го направи три пъти.

На финала аржентинецът се присъедини към клуба на двукратните победители в Дакар – 2021 и 2023 г., с 43 секунди пред новия си съотборник (спечелил 2016 и 2019 г.). Той се присъедини към редиците на Ориол, Райе, Меони, самия Прайс и Сам Съндърланд. Класирал се на позиция 100-и миналата година поради счупен двигател, новият победител, подписал с KTM след успеха си с Honda, слага край на три поредни години, в които Дакар беше боядисан в червено.

След две победи за Honda и една за GasGas миналата година, оранжевата марка от Матигхофен отново зае трона с 19-ия си триумф. Скайлър Хоус , който кара за сестринския отбор Husqvarna, застана до тях на подиума, въпреки че заслужаваше много повече в своя пети Дакар. Американецът носеше лидерската мантия в продължение на шест дни, преди да бъде свален от поста. Но той е напомпан и горд да се качи на подиума за първи път и стана петият американски мотоциклетист, качил се там.

Дакар 2023 имаше вкус на сладко отмъщение за големите губещи от предишното издание. Тогава Прайс загуби много време от началото и не успя да завърши по-напред от 10-и – най-лошият му резултат на финала. Хоус отпадна и мотоциклетът на Кевин Бенавидес се строши. Този път Дакар не се усмихна на повечето хедлайнери за 2022 г. Надпреварата приключи преждевременно за половината от миналогодишния топ 10.

Съндърланд, защитаващият титлата си, се отказа в етап 1. На следващия ден Брабек също падна, следван от Бареда в етап 8. Мейсън Клайн, най-добрият новобранец в Джеда на девето място, бе хванал лидерството в етапа 2 от този Дакар. Той “хвърли кърпата” в етап 13 Валкнер , който беше на подиума миналата година, катастрофира в навечерието на финала.

Други трима здрави пилоти  се оказаха поразени от безмилостностния Дакар. Жоаким Родригеш от Hero и Харит Ноа от Sherco бяха добавени към списъка с жертви в етап 4. Съотборникът на индиеца, Руи Гонсалвеш, се оттегли в етап 6.

В тази война на изтощение Honda постави трима от четиримата си заводски състезатели в топ 10. Кинтанила  завърши точно пред подиума, пред Ван Беверен, докато Корнехо беше осми. Лучано Бенавидес с Husqvarna, най-плодотворният пилот с три етапни победи в това издание, стана 6-и.  Даниел Сандърс, който отново озари старта на състезанието, преди физическото му възстановяване, беше 7-и. Лоренцо Сантолино, 11-и миналата година, търпеливо изигра време на своя Sherco, за да се изкачи до девети и да си върне мястото в топ 10 след 2021 г. (6-и). Франко Каичми с Hero закръгли топ 10 , гарантирайки, че всичките шест фабрични отбора в 45-ото издание, са представени близо до върха.

Рали 2: “Дуду” бърз и солиден

След преждевременното отпадане на Брадли Кокс след падане, претендентите за категория Рали 2 при моторите бързо излязоха на преден план. Паоло Лучи и новобранецът Майкъл Дохърти се нахвърлиха първи. Заболелият от грип Ромен Дюмонтие чакаше. И италианецът, и южноафриканецът допуснаха грешки, като катастрофираха един след друг през първите няколко дни. те оставиха французина  да разбие всеки капан пред себе си с темпо, което често го караше да се съревновава с мотоциклетистите на RallyGP.

“Дуду”, както го наричат, спечели първата си победа в етап 4, пое юздите на класирането на следващия ден бе неизменен лидер. Само неговият съотборник Дохърти, който живее в Емирствата, впоследствие го предизвика за две специални победип в Празния квартал, негово тренировъчно място. Тримата  завършиха от 14-и до 16-и.  Дохърти беше 16-и и най-добрият новобранец.

В състезанието Original by Motul, за ездачи без помощ в бивака, южноафриканецът Чаран Мур беше фаворит за спечелване на категорията, след като завърши четвърти в дебюта си миналата година. Той взе трофея след епичен двубой с испанеца Хави Вега, над когото взе превес в предпоследния специален. Ветеранът Марио Патрао, носител на приза, завърши на подиума. 15 състезатели на Original by Motul оцеляха в най-трудния Дакар в саудитската сага, включително една дама – Кирстен Ландман.

Сънародничката на победителката в категорията завърши втора в класирането при жените, което отиде при Мирям Пол от Нидерландия. Победителите в състезанията Rally2, Original by Motul, жените и най-добрите новобранци карат за HT Rally Raid Husqvarna Racing. Всички бяха в екипа на Хенк Хелегер от частни ездачи! Само най-високото класиране за юноши избяга от лапите му. Французинът Жан-Лу Лепан, каращ за Nomade Racing, взе състезанието, след като завърши четвърти в Rally2 и 17-и в генералното класиране.

Четириколки: Жиру връща честта на Франция

През 2022 г. кампанията за защита на титлата на Мануел Андухар завърши не с хленчене, а с гръм и трясък. Аржентинецът отпадна от състезанието в етап 6. Този път той искаше да отмъсти на Александър Жиру, който се бе възползвал от възможността да узурпира трона му. Двубоят дойде броени дни след финала на световното първенство по футбол между Франция и Аржентина. Дуелът между последните двама победители в Дакар се оформи като реванш! Но за пореден път сънародникът на Меси не стигна до “победния гол”.

Първо, механични проблеми в етап 3 го накараха да падне надолу в класирането, а след това двигателят на неговата четириколка  получи “червен картон” в етап 11. Франсиско Морено Флорес стана водещ нападател на Аржентина, но времето не беше в негова полза, тъй като значителната преднина на французина му позволи да играе дефанзивно.

Бразилецът Марсело Медейрос, който се надпреварваше да защитава честта си, след като се оттегли от сцената и не отговаряше на изискванията за общото класиране, спечели четири победи. Александър Жиру запази короната си. Човекът на Yamaha, облечен в синьо, е вторият пилот, който отбелязва поредни победи след аржентинеца Алехандро Патронели през 2011 и 2012 г.

Камиони: Ван Кастерен влезе в историята

Янус ван Кастерен сложи край на шест години безспорна руска хегемония. Той добави името си към аналите и доведе общия брой победи в Дакар на Iveco до три. Както обикновено в най-престижния рали рейд на Земята, спечели постоянството.

Мартин Мачик даде всичко от себе си, печелейки първите две специални изпитания, но проблем със спирачките в етап 2 му коства лидерството.  Ван Кастерен, който караше с Дерек Родевалд и Марсел Снайдерс в кабината, беше сред най-бързите в надпреварата.

 

Въпреки че етап 4 хвърли малко пясък в неговите скорости и бе малко да съсипе всичко. Той загуби близо час и падна до пето място в класирането, по това време водено от още по-постоянния Алеш Лопрайс.

Чехът не преследваше етапни победи на всяка цена. Вместо това печелеше от грешките и нещастията на своите съперници. Пилотът на Tatra изглеждаше обречен на победа, но трябваше да се оттегли преди етап 10 поради участието си в инцидент, който отне живота на италиански зрител.

Тогава Ван Кастерен наследи първото място. Първият водач, който не беше в Kamaz миналата година, успя да избегне клопките в някои специални етапи, за да се отдалечи от опонентите си. Нито Мартин ван ден Бринк, нито синът му Мичъл, който стана най-младият етапен победител в състезанието с камиони в етап 6, нито Мачик успяха да победят Ван Кастерен. Триключи 45-ия Дакар с три етапни победи зад гърба си и краен триумф.