юли 14, 2024

Motosport.bg

Мото новини от последните минути

Рали Дакар 2024: Нова стъпка към бъдещето

7897979

Петото издание на ралито Дакар в Саудитска Арабия ще бъде от 5 до 19 януари 2024 г. Надпреварата ще започне в хилядолетния град АлУла, ще пресече страната в посока Празния квартал и ще завърши в Янбу на брега на Червено море. Това стана ясно на предварителното представяне на състезанието на специално събитие във Франция.


„Предизвикателството ще бъде също толкова плашещо, колкото миналия януари“, предупреждава директорът на състезанието Давид Кастера, който обещава на състезателите масивни участъци от дюни, където трудностите при навигацията ще съпътстват техническите предизвикателства при преминаването им.
Създаден е и нов формат на етап. На „48-часовия етап“ ще има ограничение във времето за спиране (16:00 ч.), преди да се тръгне отново на следващия ден (7 сутринта), за да се завърши маршрута.


Като част от програмата Dakar Future, операцията Mission 1000 предлага на конструкторите възможност да тестват превозни средства с иновативни технологии на терена на рали Дакар. това са над 100 километра на ден, като тяхното представяне се оценява в гигантска лаборатория.

Лагер Ал Ула – среща с историята

Състезателите от Дакар откриха чудесата на Ал Ула  в първото издание на ралито в Саудитска Арабия през 2020 г. Но този път те ще имат възможността да се потопят още повече в атмосферата на хилядолетните археологически обекти. Принципът на стартовия лагер, който имаше огромен успех сред състезателите в крайбрежната си версия, сега е разширен в пустинята, като бивакът е разположен в близост до величествените храмове, построени от набатеите. Черпейки вдъхновение от сгради, издържали изпитанието на времето, това е идеалният начин да влезете в режим на приключение и откривателство, преди да се заемете с хилядите километри от маршрута.

1 пролог, 12 етапа, 14 дни състезание

След взискателно издание, което разкри капацитета на състезателите за борба, тонът на Дакар 2024 ще бъде също толкова уважителен към техните очаквания по отношение на предизвикателството. Маршрутът, който ще покрие еквивалентно разстояние от 5 000 километра, на специални етапи продължава с проучването на територията на Саудитска Арабия, с 60% изцяло нови участъци. Общо девет бивака ще бъдат разположени на голяма ивица, минаваща в посока запад-изток, пресичайки маршрута в двете посоки до крайния финал в Янбу, на брега на Червено море.

48-часов етап. Двигателите спират внезапно

Това е нов формат на етапа, по който участниците се състезават в продължение на два дни с ограниченията на маратонския етап, въпреки че състезателите имат право да си помагат взаимно вечерта. Но този път няма да има избор от столова или придружители за ремонт. Пилоти и екипажите ще бъдат разпръснати на осем различни бивака. Когато часовниците ударят 16 часа, всички превозни средства ще трябва да спрат на следващия бивак, който срещнат. Без връзка и следователно без видимост на представянето на техните съперници, състезателите ще лагеруват и ще тръгнат отново в 7 сутринта на следващия ден, за да завършат оставащия участък от маршрута. Резултатът ще бъде зачетен след около 600 километра от специалния етап.

Празния квартал – два специални дни

Огромната пустиня на Празния квартал ще бъде мястото за изцяло новата 48-часова сцена със специален формат, който надхвърля ограничението във времето, наложено на първата поредица. Теренът се поддава особено добре на два отделни маршрута, единият за мотоциклети и четириколки, а другият за автомобили и камиони. Следователно топ отборите на FIA няма да се възползват от пистите, оставени от двуколесните и ще трябва да навигират въз основа на техния талант. По изключение ще бъде използвана системата от „бонуси“, присъдени на откривателите на етапи с мотоциклети, въведена в предишното издание.