февруари 1, 2023

Motosport.bg

Мото новини от последните минути

Рали “Обиколка на Варна” в два варианта – класик и еко

За 24-и път се организира рали “Обиколка на Варна”. Състецзанието ще бъде в два варианта – класик и еко. Организира се от „Нептун моторспорт“ със съдействието на Автомото ретро клуб Варна, Електромобилен клуб Варна, и АСК „Флат ауто“. Ралито е с център и старт-финал е пред катедралния храм „ Св. Успение Богородично“ на 3 декември.

Маршрутът на ралито е с дължина 179,630 км разделенна две секции, включва 4 броя Часови контроли и преминава през населените места:  Кичево, Орешак, Климентово, Генерал Кантарджиево, Кранево, Златни пясъци, кв. Виница.

Досега са се записали 22 екипажа за класическото рали и 5 екипажа за Еко ралито. При класиките участниците са от Варна – 6, от София – 2 и по 1 от Разград, Балчик, Каварна и Троян. При електрическите – 4 броя от Варна и един от София. Класирането ще бъде отделно за класическите и електрическите автомобили.

В класирането за класически автомобили освен генерално-общо класиране са определени два отделни класа за автомобили произведени преди 1975 г – 4 екипажа, като най-старият автомобил от тях е Peugeot 402 от 1937 г. на Пламен Пенчев от Разград. Другият  клас автомобили са произведенита до 1996 г. – 18 броя.

Тази година, след 3 проведени ралита : “Златни пясъци“, „Нептун“ и „Варненски автомобилен събор“, водач в класирането е екипажът от София Георги Андонов – Йорданка Андонова с Volvo  – 200 точки и е недостижим в тазгодишния ретро рали шампионат. Борбата ще е за второто и третото място в щампионата между софийския екипаж София Николова – Теодор Василев с BMW – 129 точки, и варненските екипажи Виляна Станева – Станимир Стаматов с BMW – 11 точки и Павел Ников – Иван Пажев с Ford – 105 точки. Освен тези екипажи има още няколко които могат да объркат сметките на водачите в класирането. Очаква се още няколко екипажа да се запишат за участие в ралито.

Класиката ‚Обиколка на Варна“ се провежда за пръв път през 1999 г. и оттогава винаги е през месец декември пред катедралния храм в центъра на Варна. Характерът на ралито не е скоростен, а маршрута се преминава от екипажите според Закона за движение по пътищата. Екипажите, преминавайки отделните етапи, се стараят да поддържат определената им средна скорост, която често се сменя и не е по-висока от 60 км/ч.

Те ще бъдат контролирани от съдии с много добър опит в този тип ралита. Организаторите се надяват се да се получи един добър автомобилен празник, а публиката да се наслади на хубави класически автомобили и най-новите електрически автомобили.

Програма:

01.12.2022г. Закриване на записванията или при достигане на капацитета от 23 екипажа на
ретро екипажите и от 8 екипажа на електрически автомобила
02.12.2022г. Публикуване на предварителен списък на участниците
03.12.2022г. Официално информационно табло – паркинг пред Катедрален храм „Свето
Успение Богородично” – гр. Варна
08:30ч. Пристигане и подреждане на автомобилите
09:00ч. Техническа конференция със състезателите и административна проверка –
„Юнашки салон”, намиращ се срещу Катедралата
09:40ч. Технически преглед на автомобилите
10:30ч. Публикуване на окончателен Стартов списък
10:35ч. Официално откриване
10:45ч. Старт на I-ви автомобил
13:32ч. Финал на I-ви етап кв. Виница
14:32ч. Старт на II-ри етап
16:05ч. Финал на II-ри етап – старт-финална арка пред Катедралата
17:00ч. Публикуване на предварителни резултати
17:00-17:15ч. Подаване на контестации – секретариат „Юнашки салон”
17:20ч. Награждаване на призьорите – страт-финална арка пред Катедралата
18:00ч. Закриване на ралито