декември 2, 2023

Motosport.bg

Мото новини от последните минути

Рали Сърбия: Победа за Боркович, Пламен Стайков и Мартин Сурилов му асистират на подиума

Душан Боркович с Skoda Fabia Rally2 evo спечелиха тазгодишното рали „Сърбия“. Тоталното надмощие на сръбския пилот пролича в разликата на финала. Той финишира на 1:37,5 мин. от българския екипаж Пламен Стайков и Рафи Кадир с Skoda Fabia R5 и на 1:45,4 мин. от третия дует Мартин Сурилов и Здравко Здравков със Citroen C3 R5.

Боркович спечели пет от 6-те скоростни отсечки в победния ден и затвърди победата си. Двамата български пилоти бяха втори и трети, като на финала ге разделяха 7,9 сек. Стайков и Сурилов направиха страхотна битка още от първия ден на ралито. Пламен водеше с 10,4 сек. на Сурилов.

Ден по-късно Мартин започна да притиска Стайков и за три етапа намали изоставането си на 4 сек. Шуменецът не се укроти и свали още – 2,6 сек. на Стайков. Две скоростни отсечки преди финала разликата се стопи до 1,4 сек. След това обаче Пламен Стайков се вдигна на щурм успя да задържи второто си място. Двамата обаче направиха страхотна атрактивна битка.

Четвърти в класирането на 7:02,2 бе сърбинът Лазар Миланович с Ford Fiesta Rally4. Веднага след тях бе нашият екипаж Георги Василев и Стефан Добрев с Mitsubishi Lancer Evo IX на 7:51,2 от победителя Боркович.

Антон Титов и Динко Иванов с Skoda Fabia R5  не успяха да завършат, тъй като се удариха в камък с предната част на колата. Тя бе разбита и двамата не можаха да продължат.  Затова пък 6-и завършиха Никола Мишев и Петър Сивов с Peugeot 208 Rally4. Те започнаха последния ден на 9-о място, но се придвижиха до 5-о.

Осми стана друг български дует – Тодор Атанасов и Владимир Ичеренски с Лада Самара 2108. Те получиха и наказание за влизане с предварение в часовата контрола преди старта на етапа. Зад тях, на 9-о място бяха Екатерина Стратиева и Георги Аврамов с Opel Corsa Rally4.

Още два български екипажа стигнаха до финала. На 21-о място бяха Албександър Тимов и Ямор Брънков с Hyundai i20 Coupe. Веднага след тях бе любимецът на сръбската публика ши традиционен участник в надпреварата Николай Кортелов и Васил Георгиев с Citroën C2 VTS. Те обаче получиха и две минути наказание.