юли 18, 2024

Motosport.bg

Мото новини от последните минути

Рекордно класиране за Георги Дончев в най-интензивния уикенд на Carrera Cup 2020

7897979

Porsche 911 GT3 Cup, Georgi Donchev (BG), Porsche Carrera Cup Deutschland, Red Bull Ring 2020

Георги Дончев завърши на второ място в ProAm класа и на 15-то място в общото класиране след петия старт от тазгодишната програма на Porsche Carrera Cup Германия. Състезанието беше миналия уикенд на Ред Бул Ринг в Австрия.

Това бе най-доброто класиране на българина в последните три сезона, в които активно се състезава в най-престижния едномарков шампионат в Европа.

Успехът дойде в най-интензивния уикенд в историята на формата. Австрийската писта прие три състезателни старта за по-малко от 36 часа. Дончев регистрира още един подиум във втория стинт и злощастно отпадане в самото начало на последния.

Уикендът не предвещаваше призов резултат. На предварителните квалификации най-бързите обиколки на българския пилот на Overdrive Racing не бяха отчетени и той трябваше да стартира последен.

Отлично темпо и няколко избегнати инцидента го отведоха на едно място от шампиона Карлос Ривас и преди съотборника му Щефан Реекопф. Именно заради битката с Реекопф Георги не успя да „оспори“ водачеството на Ривас, макар определено да „имаше ден“ и да можеше да стигне до челната позиция.

Вторият старт в неделната сутрин предложи подобна конфигурация, тримата „обичайни заподозрени“ отново сформираха подиума.

Но Реекопф изпревари Дончев и българинът трябваше да води оспорвана битка с Матиас Йезерих за третото място. В последното състезание  явно късметът изостави Георги. След рискова маневра на първи завой Porsche-то със стартов номер 8 се сблъска със съперник, изостана от основната група и няколко обиколки по-късно се отправи към бокса, за да завърши участието си в старта.

„Този уикенд вярвах, че можем да стигнем до първото място в класа, имаше скорост, но нямаше късмет, особено в последния старт“, коментира лаконично Дончев и допълни в свой стил, че има още какво да се подобрява в представянето му в стресови ситуации.

Същото може да се каже и за най-голямата звезда в състезателното семейство на Overdrive Racing Team и Nebulus Racing by Huber – Лари тен Воорде.

И в трите старта холандецът остана „на крачка“ от върха за сметка на правещия фурор този сезон Дилън Перейра от Foerch Racing. След трите си победи този уикенд Перейра поведе и в генералното класиране с 154 точки, на само 8 от тен Воорде. В ProAm класирането миналогодишният шампион Ривас води пред Йезерих, а временната позиция на Дончев е четвърта, четири кръга преди края на сезон 2020.

В следващите два кръга на шампионата няма да са на предварително планираната писта в Зандвоорт. Тя ще бъде заменена от немската Лаузицринг. Трасето в щата Бранденбург за първи път ще посрещне старт от шампионата заради зачестилите случаи на COVID-19 в Нидерландия. Седмица по-късно, на 7 и 8 ноември тазгодишното издание на купата ще завърши с последните два кръга на Ошерслебен.