февруари 2, 2023

Motosport.bg

Мото новини от последните минути

Роден талант в мотокроса подписа с Ямаха

Един от най-добрите ни състезатели по мотокрос Дани Цанков официално е част от световноизвестния концерн Ямаха и ще кара машина с тази марка през следващия сезон в България и чужбина. Благодарение на безспорните си качества 13 -годишния перничанин подписа професионален договор с Ямаха Европа и ще представлява марката в предстоящите състезания от календара на Европейския и Световен шампионат по мотокрос. Цанков направи впечатление през август месец на един от най-силните отбори в света , след като спечели суперфинала на YZ BLU CRU FIM Europe Cup в клас МХ85, както и с блестящото си представяне по време на BLU CRU Masterclass, ръководен от бившия пилот на Ямаха Брайън Йоргенсен в присъствието на двукратния световен вицешампион Джереми Сийвър.

„Това е голямо признание за Дани Цанков и за нас като отбор, защото договорът е факт и малко са състезателите от Източна Европа, които да се похвалят с професионален контракт с Ямаха. Ангажиментът ни с тях включва участие в кръговете от Европейския и Световен шампионат с 85-кубиков мотоциклет на фирмата, както и екипировка. Само в България ще кара със 125 кубика, и пак с Ямаха. Така ще бъде за 2023 година. Водим разговори за участие в може би най-силния мотокрос шампионат – нидерландския, който е на изключително ниво и скоро очаквам да бъдем извикани, за да подпишем. Огромна крачка напред е споразумението ни с Ямаха и сме много щастливи от този факт. Всичко обаче зависи от Дани и неговото представяне. Поради тази причина се готви по специална програма, която включва всекидневни тренировки, както с мотора, така и физически натоварвания. Успоредно с това съчетава и училищната дейност, защото е в 7-ми клас и програмата му е доста натоварена, но денят му е разграфен по приоритети и активност и всичко се спазва до последно. От Ямаха Европа се интересуват от него и следят ежедневието му в детайли. Самият той добре осъзнава голямата отговорност и въпреки юношеската възраст мисли професионално и работи съзнателно“, сподели неговия треньор и мениджър Мартин Тодоров от М6 Ямаха рейсинг тийм.

До няколко седмици ще стане ясна и точната програма за състезанията, в които участие ще вземе Дани Цанков от първата половина на 2023 година в България и Европа.

„Не се главозамайвам, защото знам, че трудното тепърва предстои, но съм готов за предизвикателствата. Уча и тренирам всеки ден, за да ставам по-добър и благодаря на Ямаха Европа за доверието. Всички в семейството ми ме подкрепят и заедно с моя треньор Мартин Тодоров правя това, което се иска от мен. Нямам време за странични неща, мисля единствено за училище и тренировките. Знам колко важна е дисциплината и лишенията от всекидневието на моите връстници, но съм избрал този път и ще го следвам в следващите години. Дано да съм здрав и да нямам контузии, това си пожелавам. Искам да постигна успехи в мотокроса и ще дам всичко от себе си, за да се случи това“, каза Дани Цанков.

В началото на месец декември неговия треньор Мартин Тодоров ще замине за Нидерландия, където ще участва в обучителен семинар и в него ще бъдат проведени и работни срещи с представители на Ямаха Европа за тренировъчните лагери на Дани Цанков до началото на състезателния сезон.

Източник: Sportal.bg