април 16, 2024

Motosport.bg

Мото новини от последните минути

Роси: Първите ми обиколки с Petronas бяха странни

Деветкратният световен шампион по мотоциклетизъм на писта Валентино Роси опреди своите първи обиколки с мотоциклет на Petronas Yamaha SRT като „странни“.

Доктора се присъедини към сателитния отбор на Yamaha след като прекара общо 15 от последни 17 години в заводския екип на японския производител. Те бяха разделени от двугодишен престой в Ducati през 2011 и 2012. Италианец, бе принуден да премине в Petronas Yamaha SRT, след като от Yamaha избраха да привлекат в своя заводски състав младият френски талант Фабио Куартараро. Роси обаче продължава да се ползва с пълна подкрепа от фабриката на Yamaha.

Вчера той направи своите първи обиколки с мотор на Petronas Yamaha SRT по време на първия ден от предсезонните тестове на пистата „Лусайл“ в Катар, където ще се проведат и първите два състезателни уикенда за сезон 2021 в MotoGP. Доктора направи 54 обиколки на 5.4-километровото трасе, като с време от 1:55.584 той остана 14-ти в класирането през вчерашния ден.

 „Да, тази сутрин бях много развълнуван защото това е началото на едно ново приключение. Нови цветове, нов отбор, всичко е ново и тези момчета ме мотивират изключително много с тяхното желание за работа. В началото беше странно, първото ми излизане на пистата, но в крайна сметка това е моторът M1, който карах през последните години. В това отношение нямаше голяма разлика“, заяви Доктора.

През тази година, той ще си партнира със своето протеже Франко Морбидели в тима на Petronas Yamaha SRT, като италианецът с бразилски корени ще гледа да продължи силните си представяния от сезон 2020, в който записа три победи и стана световен вице-шампион. А освен състезател, през 2021 година Роси ще бъде и собственик на отбор, тъй като неговият Sky VR46 Racing ще отговаря за един от двата мотора на тима на Avintia Ducati. Той ще бъде управляван от полубрата на Доктора – Лука Марини.

Първо време във вчерашния изпитателен ден даде Алейш Еспаргаро (Aprilia), за когото обаче това бе втори тестови ден на „Лусайл“, тъй като заради слабите резултати на италианския производител, той може да използва своите състезателни пилоти по време на първоначалния Shakedown тест, който се проведе в петък. Днес се провеждат вторият ден на изпитания, а от сряда до петък другата седмица ще се проведе и вторият тридневен предсезонен тест, отново на „Лусайл“.

Сезон 2021 в MotoGP започва на 28 март с Гран При на Катар на „Лусайл“. Седмица по-късно на същото трасе ще се проведе и надпреварата на Гран При на Доха.