юли 15, 2024

Motosport.bg

Мото новини от последните минути

Ръката на Маркес вече е започнала да зараства

7897979

Отборът на Repsol Honda в клас MotoGP обяви, че дясната ръка на тяхната звезда Марк Маркес най-накрая е започнала да дава признаци на зарастване, повече от седем месеца след нейното счупване.

Испанецът претърпя инцидент в заключителните етапи на миналогодишната Гран При на Испания на „Херес“, което го извади от пистата до края на кампанията. След катастрофата, в която той счупи своята дясна раменна кост, шесткратният първенец в кралския клас се подложи на общо три операции, последната от които бе в началото на декември миналата година.

Първоначално се смяташе, че възстановяването след нея ще отнеме близо шест месеца, което означаваше, че Маркес ще пропусне първите предсезонната подготовка, както и първите няколко старта за сезон 2021. Това все още не е изключено, но от тима на испанеца потвърдиха, че той вече е свалил протектора, който носеше през последните няколко месеца и е започнал активен тренировъчен процес преди завръщането си на пистата. Предсезонната подготовка в MotoGP трябва да започне на 6 март в Катар, където ще се проведат и първите два старта за сезона на 28 март и 4 април.

От Repsol Honda все още не са обявили, кой ще замени Маркес, ако той не може да участва в началните етапи на кампания, като реалистичните възможности са две. Първата от тях е напусналият Ducati след края на 2020-а Андреа Довициозо отново да облече цветовете на тима, в който прекара три години между 2009 и 2011, докато другата така и по-вероятна е тест пилотът на японския производител Щефан Брадъл да продължи да замества испанеца, след като направи това през цялата 2020-а. Другият мотор на Repsol Honda ще бъде управляван от пристигналия от KTM Пол Еспаргаро, чиято първа публична изява в легендарните цветове на Repsol Honda ще бъде на 22 февруари, по време на официалното представяне на тима. На него ще присъства и Маркес, за когото това ще е първо публично появяване след кратката му визита на падока по време на миналогодишната Гран При на Каталуния