юли 14, 2024

Motosport.bg

Мото новини от последните минути

Световна премиера на новия Golf GTI Clubsport с 300 к.с.

7897979

Новото осмо поколение на Golf продължава да набира скорост. След пазарните премиери на версиите  GTI, GTE и GTD сега Volkswagen представя поредния ярък акцент в спортната гама на моделната фамилия на Golf в лицето на новия Golf GTI Clubsport. Този модел отваря нова глава в установената вече традиция на марката в създаването на суперспортни GTI версии – първият Golf GTI Clubsport отбеляза своя пазарен дебют през 2016 г. и ознаменува 40-годишнината на емблематичния спортен модел.

Сега идва ред на новия Golf GTI Clubsport – модерен компактен спортен автомобил, който впечатлява не само с високата мощност на двигателя, но и с новото, изключително високо ниво по отношение на динамиката на пътя.

Със световната премиера на новия Golf GTI Clubsport, Volkswagen открива поредната глава от успешната история на бестселъра Golf. Clubsport развива максимална мощност от 221 кВт (300 к.с.) и е новият флагман в гамата на осмото поколение Golf GTI. Със своя усъвършенстван двигател със система за принудително пълнене с турбокомпресор, новото задвижване и ходова част с пълна електронна свързаност и чисто новия режим на шофиране „Nürburgring”, проектиран специално за предизвикателствата на трасето на легендарната Северна отсечка на пистата Нюрбургринг в Германия, Golf GTI Clubsport бележи нов етап на развитие по отношение на динамиката на пътя сред спортните автомобили с предно предаване.

Великолепни динамични характеристики.

Mного от елементите в новия Golf GTI Clubsport са подобрени, като изключение не прави и още по-динамичният двигател със система за принудително пълнене с турбокомпресор (с фирмено означение EA888 evo4), който вече развива максимална мощност от 221 кВт (300 к.с.) и достига максимален въртящ момент от 400 Нм, както и новите системи на силовото предаване и ходовата част, оборудвани с новия Vehicle Dynamics Manager за контрол на динамиката и поведението на пътя. Системата Vehicle Dynamics Manager в новия Golf GTI вече обединява изцяло и контролира пряко управлението на електронната блокировка на диференциала (XDS), както и компонентите, отговорни за контрола на динамиката на автомобила в завой и при високи стойности на напречното ускорение, включени в допълнително предлаганата адаптивна система за контрол на окачването DCC. Дори на ниво GTI, тези функции предлагат значително повишаване на динамиката и осезаеми предимства по отношение на поведението на пътя, но за първи път при новия Golf GTI Clubsport стандартният диференциал с електромеханична блокировка на предния мост е включен в мрежата на Vehicle Dynamics Manager.

Истински оригинален Clubsport.

Още от пръв поглед е очевидно, че новият Golf GTI Clubsport се вписва идеално в атмосферата на състезателните писти – с пораяващото сетивата индивидуално оформление на предната част. В долната си част предната броня изглежда почти отворена – на напора на насрещния въздушен пото– са изложени единствено радиаторната решетка с типичната за моделите GTI структура на  пчелна пита, както и по-големите по размер аеродинамични елементи.

Отзад погледът се привлича от двукомпонентния спойлер на покрива – уникален отличителен белег в дизайна, запазен изключително и само за Golf GTI Clubsport. При това предният спойлер и задното антикрило са много повече от стилистични елементи в оформлението на новия спортен модел и спомагат за значително увеличаване на аеродинамичната притискаща сила върху предния и задния мост на Golf GTI Clubsport.

Моделът слиза от поточните линии на завода във Волфсбург с включени в стандартното оборудване 18-цолови алуминиеви джанти. Специалният дифузор в задната част, намаленият с 10 милиметра клиренс на каросерията и по-широките странични прагове също подобряват цялостното спортно излъчване на новото попълнение в гамата. Още една новост са разположените вляво и вдясно в задната част овални изпускателни тръби, които заместват кръглата версия в спортната изпускателна система на Golf GTI Clubsport.

Многобройни са и специфичните за GTI елементи, които придават индивидуален облик на вътрешното пространство на новия модел, сред които впечатление правят първокласните спортни седалки с тапицерия ArtVelours, които осигуряват отлична опора на тялото при завои с висока скорост, спортният волан с перфорирани зони в кожената облицовка за по-добър захват и планките за управление на включената в стандартното оборудване 7-степенна предавателна кутия с два съединителя (DSG). Ексклузивният интериорен дизайн се допълва и от редица други впечатляващи детайли като педалите в стил алуминий.

Кратък поглед назад в историята.

С новия Golf GTI Clubsport Volkswagen продължава последователно вдъхващата респект традиция на суперспортните GTI модели. Първият Golf GTI Clubsport5 дебютира през 2016 година навреме за 40-годишнината на емблематичния спортен автомобил и се превърна в основател на серията Clubsport. При него максималната мощност бе 195 кВт (265 к.с.) с възможност за временно повишаване до 213 кВт (290 к.с.) с функцията boost. Същата година този модел бе последван от Golf GTI Clubsport S5 в ограничено издание от 400 автомобила с непрекъснато налична максимална мощност от 228 кВт (310 к.с.). Зад волана на Golf GTI Clubsport S, през май 2016 година професионалният състезател Бенямин Лойхтер постави нов рекорд на обиколка за автомобили с предно предаване на Северната отсечка на пистата Нюрбургринг с време от 07:49:21 минути.