Световният финал MiniGP на ФИМ спечели Родригес

Стефан Илиев

Световният финал за 2021 г. MiniGP на ФИМ бе вчера във Валенсия. На специално построено трасе за края на първия сезон на световните серии в FIM имаше квалификации, две състезания, носещи стандартни точки и след това състезание Super Final. В него се взимаха двойни точки. Първият шампион на ФИМ в MiniGP стана носителят на титлата в испанските серии Изан Родригес. Той излезе начело, след като направи три победи.

Испанецът Пабло Оливарес стана втори като цяло и взе два подиума. Италианецът Кристиан Борели стана трети в общото класиране, след като също два пъти завърши на стълбичката. Другият завършил на подиума беше състезателят на от ирландските серии на MiniGP Джош О’Брайън, който взе състезание 1.

Състезание 1. След квалификационната надпревара, в която първите двама преминаха, бяха раздадени първите точки. Родригес направи перфектен старт и бе лидер през цялото състезание, но Оливарес беше близо до него. Те взеха първо и второ място за Испания. О’Брайън впечатли, като от 4-и на решетката, стъпи на подиума 3-и.

Състезания 2. С още един пилот в решетката, победител във второто квалификационно състезание, имаше още 25 точки за взимане. Родригес отново поведе в началото. Той отново имаше Оливарес за своя сянка. Така двамата в крайна сметка прекосиха финала и взеха отново първо и второ място.

Този път борбата за подиума беше спечелена от Кристиан Борели. Пилотът от италианските серии на MiniGP на ФИМ направи впечатляваща крачка напред.

Състезание Super Final. С 50 точки актив на старта, всичко се реши в последното състезание. Този път Родригес не взе холшота. Направи го най-близкият му съперник Оливарес.  Не отне обаче много време на лидера по точки, за да отвърне на удара и да атакува, като излезе отново начело.

След това Оливарес се забърка в груповата битка зад гърба си. Родригес пък дръпна напред,  за да вземе третата си победа за деня и да впечатли с блестящото си каране. Борели и сънародникът му Едоардо Лигуори излязоха начело в групата, като заеха съответно второ и трето място.

Класиране в първенството. Родригес направи три чисти победи, за да стане първият шампион. Оливарес взе две втори и едно четвърто място, така че Испания окупира първите две места на подиума. Напредъкът на Борели през целия ден беше възнаграден с общо трето място, само на една точка от Оливарес.

Лигуори стана 4-и в класирането на първия световен финал на MiniGP, като звездата в серията на Ирландия О’Брайън продължи  темпото си в състезание 2 и Суперфинала, за да окупира 5-о място за 2021 г.


Next Post

MotoGP: Пабло Нието съобщи, че Безеки влиза във висшия клас през 2022 г.

По време на първата свободна тренировка за Гран при на Валенсия, мениджърът на SKY Racing Team VR46 Пабло Нието потвърди, че Марко Безеки ще се присъедини към Лука Марини в […]