юли 14, 2024

Motosport.bg

Мото новини от последните минути

Себасиен Ожие световен шампион за 7-и път

7897979

Себастиан Ожие с Toyota спечели рали „Монца“ стана световен шампион за 7-и път. Триумфът на Ожие в  Монца се оказа решаващ в битката му съссвоя съотборник Елфин Еванс, който вчера катастрофира е с това се спъна по пътя към титлата, въпреки че имаше 14 т. преднина преди старта в Монца.

Ожие също започна с проблеми състезанието на легендарната писта Монца. Той направи грешки в отсечките в първия ден. Те бяха на старото и новото трасе на пистата, както и по алеите на околния Кралски парк, където е построено трасето Аутодромо ди Монца. След това във втория ден, в етапите край Бергамо, французинът нямаше конкуренция. Той се възползва от удара на Еванс, както и проблемите на съперниците си. Той стана първият пилот след Юха Канкунен, печелил световната титла с три различни производителя – VW, M-Sport Ford и Toyota.

Hyundai отново, за втора поредна година е с титлата при производителите. Топ пилотът на тима Тиери Нювил отпадна още в петък. Първо той се удари зверски в един от шиканите на овала (старото трасе). После  в двигателя на неговия i20 WRC влезе вода заради дълбока локва в отсечката. Въпреки това Дани Сордо и От Танак направиха необходимото, за да задържат Hyundai на лидерската позиция в шампионата.

Танак стана втори, на 13,9 сек. от Ожие. Трети бе Дани Сордо на 15,3 сек.  Дваматаси размениха три пъти второто и третото място, но спазиха инструкциите на Андреа Адамо карат сигурно и да не рискуват конструкторската титла. Бившият шампион Танак завърши на 1,4 сек.  пред съотборника си Сордо.

Есапека Лапи от екипа на M-Sport Ford остана 4-и. Финландецът остана на 46 сек. от Ожие. Младият Кале Рованпера с Toyota допълни топ 5 на 1:11 мин. в първия си сезон като заводски пилот. Шести стана Андреас Микелсен с Skoda Fabia Rally2 Evo спечели WRC 3 при завръщането си в WRC.  След него бе Оливер Солберг със същия автомобил, следван от Яри Хутинен сHyundai i20 R5. Хутинен е шампион във WRC 2.  Деветият Мадс Йостбег със Citroen C3 R5 си осигури шампионската титла във WRC 2, финиширайки пред основния си съперник Понтус Тидеманд с Skoda Fabia Rally2 Evo – 10-и.

Победителят при джуниърите на рали Монца Том Кристенсон с Ford Fiesta Rally4 взе титлата в JWRC.