юли 14, 2024

Motosport.bg

Мото новини от последните минути

Себастиен Ожие задържа лидерството след края на съботния ден от рали Хърватия

7897979

Себастиен Ожие и Жулиен Инграсия успяха да задържат своето първо място след края на днешния съботен ден. Френското дуо направи страхотен щурм от трета позиция, като успя да се възползва и от грешния избор на гуми на временните лидери Тиери Ньовил и Матрей Видаеге при сутрешните минавания. Следобед френския екипаж имаше тежката задача да се опази от договащите ги Елфин Еванс/Скот Мартин и Тиери Ньовил/Мартен Видаеге.

И трита екипажа караха буквално на ръба през целия следобед разменяйки си етапни победи и записвайки времена с минимални разлики. В SS15 дори Ньовил и Ожие записаха идентично топ време, докато Еванс бе едва с 1 секунда по-бавен от тях. В крайна сметка Себастиен Ожие е лидер с крехките 6,9 секунди въпреки спуканата гума в SS13. Елфин Еванс се намира на второ място, като авансът му пред Ньовил е от 3,5 секунди. Пилотът на Hyundai също имаше проблеми, след като крикът му не работеше и той бе принуден да кара с вече използвани гуми.

Ото Танак завърши съботния ден от където го започна, а именно от четвъртата позиция. Естонеца нямаше как да избие изоставането си и караше със съвсем друго темпо и цели днес. На 51,7 секунди зад него днес завърши Адриен Формо. Младия французин днес бе изключително бърз, като дори записа и второ най-добро време в дебютното си участие зад волана на WRC автомобил в кръг от шампионата.

Съотборникът на Формо в M-Sport Гас Грийнсмит нямаше какво да направи днес и той продължава да се намира на шеста позиция с изоставане от 54,3 секунди зад своя далеч по-неопитен съотборник. Такамото Катцута и Крейг Брийн затварят челната осмица, като японецът записа още една етапна победа днес.

Мадс Отберг е напът да вземе победата в WRC2, след като Николай Грязин получи повреда в хидравликата на своето Polo R5 още в първата следобедна отсечка. Това позволи на Остберг да натрупа аванс от над минута спрямо своите преследвачи. Теемо Сунинен се изкачи на второто място, докато Николай Грязин е на трето място с изоставане от 14,9 секунди зад финландският си съперник.

В WRC3 Каетано Каетанович трябваше просто да кара със своето си темпо и до края на деня авансът му е от 46,6 секунди спрямо втория Емил Линдхолм. Крис Инграм продължава да е трети, като задачата му за утре е да опази позицията си от Йоан Росел.