юли 18, 2024

Motosport.bg

Мото новини от последните минути

Сезон 2020 – най-успешният за КТМ в MotoGP

7897979

Сезон 2020 в MotoGP бе отчетен като най-успешният за КТМ, откакто австрийската марка е на пистите. И това става в една доста трудна година.

Шампионатът започна през юли с първото двойно състезание на пистата Херес-Анхел Нието в Испания. КТМ излезе на пистата с два отбора. Red Bull KTM Factory Racing бе с Пол Еспаргаро и Бард Биндер. Сателитният Red Bull KTM Tech 3 бе с Мигел Оливейра и Икер Лекуона.  И четиримата караха еднакви, заводски подготвени машини KTM RC16, с които трябваше да се борят с конкурентите.

Сензационната първа победа дойде три кръга по-късно с кандидата за Новак на годината Брад Биндер.

Това стана на пистата Бърно в Чехия, където 25-годишният  пилот от Южна Африка пресече финала с 5 секунди пред  втория. Биндер стана първият, който спечели в Moto3, Moto2 и MotoGP с машина на KTM.

След още две Гран при Оливейра взе първата си от двете победи през сезона. Той постигна триумфа си в драматично състезание на Ред Бул Ринг в Австрия. Това бе и първи успех на екипа на Tech3 във висшия клас. Мигел стана вторият пилот, спечелил чиста победа на КТМ във всички  категории. Между другото, португалецът ще завърши едва втория си сезон с този мотоциклет с още една доминантна победа в Алгарве, на родна земя.

Еспаргаро пък стана пилота с най-много подиуми, както и с две от трите първи позиции, постигнати от KTM за 2020 г.

Испанската звезда, която донесе на KTM първият подиум в MotoGP във Валенсия края на 2018 г. – 3-и, бе на подиума общо 5 пъти. Той зае и 5-а позиция в крайното класиране на шампионата. KTM се класира на 4-то място при конструкторите, само на четири точки от 2-рото място. Новакът Икер Лекуона допринесе с 3 от 27-те класирания в топ 10 на KTM.

Тази година MotoGP  имаше 14 Гран при от предвидените в календара 20 за висшия клас. Всяко едно състезание беше много оспорвано и с непредсказуем резултат. Често явление в квалификациите беше 20-те най-бързи пилоти да се събират в една секунда. В шампионата имаше 9 различни победители и 15 различни пилоти, стъпили на подиума.

Двата отбора на Red Bull KTM през сезон 2020 в MotoGP участваха в 14 състезания на 9 писти в 6 държави за 5 месеца. Изминати бяха над 5100 км в състезания. Направени бяха и 633 PCR теста, и то само от Red Bull KTM Factory Racing.

На фона на тези факти КТМ постигнаха:

3 победи – 1 от Биндер и 2 от Оливейра
8 подиума – 1 от Биндер 4 от Еспаргаро и 2 от Оливейра

3 първи позиции – 2 от Еспаргаро и 1 от Оливейра

4 най-бързи обиколки – 2 за Биндер, по 1 за Еспаргаро и Оливейра
27 финала в топ 10 – 5 Биндер, 10 Еспаргаро, 3 Лекуона и 9 Оливейра
5-о място при пилотите за Еспаргаро – най-добро постижение за КТМ досега

4-ти при конструкторите от 6-о място, най-добро постижение досега
3-ти при тимовете за Red Bull KTM Factory Racing
7-ми при тимовете за Red Bull KTM Tech 3

Новак на годината за Брад Биндер (Red Bull KTM Factory Racing)
Среден брой точки във всеки кръг, спечелени от КТМ: 2019 г. –  9.26, 2020 г. – 26.71 или увеличение с 188.4%.

Какви ги свърши KTM GP Academy в Moto2 и Moto3

От създаването си KTM GP Academy открива, развива и насочва пилоти през отделните класове на MotoGP. С това производителят се надява, че ще насочи състезателите към местата в решетката на висшия клас. През 2020 г. Академията имаше забележителна година в Moto2 и Moto3.

В Moto2 отборът Red Bull KTM Ajo успя да помогне и на двамата си състезатели – Хорхе Мартин и Тецута Накашима, или да водят в шампионата, или да се борят за световната титла в средния клас. Испанецът и японецът постигнаха три победи помежду си – две за Мартин и една за Нагашима.

Взеха също и общо осем подиума. Мартин също регистрира една първа позиция по пътя си към 5-то си място в крайното класиране. Нагашима пък завърши на 8-мо място.

В Moto3 Алберт Аренас използва своя KTM RC4, за да стане четвъртият световен шампион на KTM от създаването на класа през 2012 г.

Титлата си той спечели във финалния кръг на пистата в Алгарве. Португалската Гран при бе последната от изпълнените с напрежение 15 състезания на Moto3. Поредицата започна на висок етап за Аренас с победата му на пистата Лосаил в Катар и завърши с влизането му в в летописните книги на шампионата.

Четирима пилоти на KTM се класираха в десетката на Moto3. Същите четири състезатели вкусиха победата в Гран при през 2020 г . Трима от тях за първи път в кариерата си. Аренас сподели върха с Челестино Виети (1), Дарин Биндер (1) и Раул Фернандес (2). KTM успяха да владеят  8 от 15-те кръга през 2020 г. KTM донесе 7 първи позиции – 6 за Фернандес и една за Биндер.

Победата на Аренас в Катар беше 100-та за на KTM на асфалт в Гран при във всички класове от влизането на марката в шампионата. Сега, до края на 2020 г.  този брой нарасна до 110.

Пит Бейрер, директор на KTM Motorsports казва: „Когато гумите изстинат и инструментите не работят, трябва да погледнем назад към 2020 г. Това бе може би най-предизвикателния сезон за нас от само четири години насам в MotoGP. Но пък  беше невероятен. Всички статистически данни говорят сами за себе си. Не мога да опиша каква гордост бе да видим как нашите състезатели се развиват, нашите екипи, нашите машини… Цялата програма направи големи стъпки напред. Заслугата е на всеки човек, който е изиграл своята роля, независимо дали е бил в трудни условия на пистата, или у дома, тук в завода. Постигнахме невероятно много през 2020 г. и ще продължим да се развиваме още следващия сезон и през следващите години.