юни 23, 2024

Motosport.bg

Мото новини от последните минути

Скоростната кутия на Цунода се е счупила на две при катастрофата му вчера

Отборът на Алфа Таури във Формула 1 разкри, че скоростната кутия в болида на Юки Цунода е била счупена на две след катастрофата на младия японец във вчерашната квалификация за Гран При на Емилия-Романя.

Цунода загуби контрол над своя автомобил на коварния шикан „Варианте Алта“, като задницата му поднесе в неговата първа част и той не може да овладее машината си навреме. Така японецът не записа обиколка във вчерашната квалификационна сесия, но получи разрешение да стартира по-късно днес, макар и от последната позиция на стартовата решетка.

Неговите механици имаха доста работа по възстановяването на AT02, като техническият директор на тима Джоди Егинтън разкри какви точно са били пораженията.

„Скоростната кутия беше счупена на две и слагаме нова. Все още проучваме, но изглежда, че двигателят е здрав. Окачване, задно крило и други са за бракуване. За щастие шасито също изглежда цяло и няма да има нужда от ново и съответно стартиране от бокса. Това е, което знам към момента, но нещата не са толкова зле, колкото очаквахме“, коментира Егинтън.

За Цунода това бе първата по-сериозна грешка в неговата все още млада кариера във Формула 1 след великолепният му дебют в Бахрейн преди три седмица. На „Сахир“ японецът финишира девети след няколко великолепни изпреварвания, като по този начин стана първия дебютант отбелязал точки от Щофел Вандоорн в Бахрейн преди пет години. Въпреки вчерашната катастрофа, Егинтън не смята, че Цунода не трябва да променя своя подход, тъй като подобни грешки се очакват от новобранец.

„Това е нещо, което се случва с младите пилоти. Всеки пилот е имал подобни инциденти. Не е нещо типично за него да натиска твърде много и да прекрачва лимита на колата. Тя просто му се изплъзна вчера. Гледайки сега можем да кажем, че той трябваше да си остави още малко място за грешки, но това е част от пътуването“, завърши Егинтън.

Съотборник на Цунода Пиер Гасли завърши вчерашната квалификационна сесия пети, като затвърди силното си темпо на „Имола“, което показа и през миналата година когато тръгна четвърти.